PROGRAM KLUBA PULSKE FILMSKE TVORNICE ZA LIPANJ

Književno-filmskim Bijelim večerima posvećenim knjizi i filmu „Kad jaganjci utihnu“ počinje ovoga četvrtka, 1. lipnja, u 20.30 sati lipanjski program Kluba Pulske filmske tvornice. U njegovu sklopu bit će održane još tri filmske projekcije te predstavljanje Kazališta dr. INAT i nadolazećeg 23. međunarodnog kazališnog festivala PUF, dok će u Kinu Valli posljednjeg dana mjeseca biti organizirana prezentacija ciklusa kratkih dokumentarnih filmova „Istarske štorije“ u produkciji Pulske filmske tvornice. Ulaz na sve programe je slobodan!

kad jaganjci utihnu(1)„Kad jaganjci utihnu“ (The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. Temelji se na drugom romanu Thomasa Harrisa o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom forenzičkom psihijatru i kanibalu-serijskom ubojici, kojega su kritičari i publika pohvalili kao izuzetni triler-horor, istaknuvši pritom njegovu neizvjesnost i neodoljive likove. U filmu pratimo mladu FBI agenticu Clarice Starling koja od zatvorenika Lectera traži pomoć u hvatanju serijskog ubojice. Ovo je treći film koji je osvojio pet Oscara u svim glavnim kategorijama, kao i jedini horor koji je ikad proglašen najboljim filmom. Voditelj Bijelih večeri, programa posvećenog prijelazu priče sa stranice na veliko platno, je Boris Vincek.

Klubodrom PFT-a će se nastaviti 8. lipnja šašavom i dirljivom romantičnom komedijom-dramom Paula Thomasa Andersona „Pijani od ljubavi“ (Punch-drunk Love, 2002.) o Barryju Eganu – čudnom, nesigurnom, depresivnom i asocijalnom vlasniku maloga poduzeća. Njegovih tiranski nastrojenih sedam sestara ismijavaju ga i emotivno zlostavljaju zbog osamljenog načina života i bijesnih ispada. Barry sakuplja besplatne zračne milje koje dobiva kupovinom pudinga, a istovremeno se pokušava otarasiti ucjene hot-linea i započeti romansu sa sestrinom kolegicom. Film je pohvaljen zbog neobičnosti, jedinstvenosti, humora i dirljivosti, kao i zbog izuzetne glume Adama Sandlera koji savršeno utjelovljuje tmurnog, opsesivnog i snažnog lika na rubu živčanog sloma.

Potom će 15. lipnja biti održana projekcija francuskog trilera-drame „Léon profesionalac“ (Léon, 1994.) Luca Bessona s Jeanom Renoom kao plaćenim ubojicom koji radi za mafiju, Garyjem Oldmanom kao psihotičnim i korumpiranim detektivom Uprave za suzbijanje droge SAD-a i debitanticom Natalie Portman kao 12-godišnjom djevojčicom koju „prljavi“ policajci ostavljaju bez roditelja. Sjajna glumačka ostvarenja, upečatljivi vizualni stil i urođeno redateljevo poniranje u dramu neki su elementi koje su gledatelji istaknuli kao odlike ovog filma o neobičnoj vezi između ostarjelog profesionalca i mlade pripravnice.

dr. inat(1)Klubodromska večer zakazana za 22. lipanj donosi specijalni program pod nazivom „Ususret PUF-u – kazalište, film i videokazete“, a gost večeri bit će voditelj Kazališta dr. Inat Branko Sušac. On će predstaviti najdugovječnije pulsko fizičko kazalište i 23. međunarodni kazališni festival PUF, koji će biti tradicionalno održan od 1. do 5. srpnja. Zahvaljujući PUF-u Sušac je stvorio arhivu od više stotina videokazeta sa snimkama predstava iz cijeloga svijeta koje čekaju digitalizaciju. U sklopu predstavljanja pričat ćemo i o odnosu kazališta i filma te pogledati isječke iz Inatovih i drugih predstava, kao i glazbene video spotove u kojima su se pojavljivale njegove glumice.

Američkom komičnom dramom „Svi u Woodstock“ (Taking Woodstock, 2009.) Anga Leeja o legendarnom festivalu održanom 1969. godine završava 29. lipnja mjesečni program Klubodroma PFT-a. Scenarij Jamesa Schamusa temelji se na memoarima „Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life“ Elliota Tibera i Toma Montea, a u filmu pratimo upravo Tibera, aspiranta dizajna interijera u Greenwich Villageu. Tijekom tog ključnog ljeta on radi u motelu svojih roditelja i u želji da ga spasi od financijskih poteškoća i mogućeg zatvaranja nehotice pokreće jedinstveni generacijski događaj. Film je sazdan od mozaika različitih likova te je fokusiran na način na koji im se u ovom povijesnom trenutku mijenjaju životi. Zbog toga se kloni spektakla, a upravo to su mu mnogi kritičari i gledatelji zamjerili.

Izuzev Bijelih večeri, preostale Klubodrome PFT-a vodit će Ivana-Nataša Turković, s time da će početak svih programa biti u 20.30 sati.

Suša1(1)Za sam kraj mjeseca, 30. lipnja, Pulska filmska tvornica seli u Kino Valli, gdje će s početkom u 20 sati predstaviti svoju posljednju produkciju – ciklus kratkih dokumentarnih filmova „Istarske štorije“. Na programu će biti sedam autorskih filmova: „La piova“ Ines Pletikos, „Forešta verđine“ Sande Letonje-Marjanović, „Igor“ Ivane Anić, „56 godina“ Katarine Radetić, „Sa(n)jam“ Ines Pletikos, „Suša“ Gorana Legovića i „ Improvizacija“ Marka Zdravkovića-Kunca. U njima se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut će se mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze. Gosti večeri bit će autori filmova.

Klub Pulske filmske tvornice nastavit će s programima i u srpnju, a financijsku podršku pružaju mu Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

Izvor

Leave a Reply


+ 9 = 18

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum