U Eufrazijevoj bazilici predstavljena monografija “Umjetnička baština istarske crkve. Kiparstvo II: od 14. do 18. stoljeća”

U četvrtak, 18. svibnja 2017. u 11 sati u svečanoj dvorani Biskupije Eufrazijeve bazilike u Poreču,  održano je predstavljanje monografije “Umjetnička baština istarske crkve – Kiparstvo od 14. do 18. stoljeća”. Predstavljena knjiga druga je po redu u seriji o umjetničkoj baštini na području Porečko-pulske biskupije, a prva knjiga iz serije o kiparstvu od 4. do 13. stoljeća objavljena je 2014. godine. Opsežna monografija djelo je triju autora: prof. dr. Predraga Markovića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je obradio gotičko kiparstvo iz razdoblja 14. – 15. stoljeća; prof. dr. Ivana Matejčića koji je obradio poglavlje o renesansnom kiparstvu; a najopširniji dio o baroknom kiparstvu napisao je doc. dr. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Opsežno izdanje od 402 stranice sadrži katalog od 127 kipova ili kiparskih cjelina (oltara, poliptisa), a sve je ilustrirano kroz 330 fotografija koje je izradio Ivo Puniš.

20170518_114745

Autori tekstova za ovu knjigu priznati su povjesničari umjetnosti koji su veliki dio svojih istraživanja posvetili upravo proučavanju povijesti umjetnosti Istre o čemu su do sad objavili desetke znanstvenih radova. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica na početku je pozdravio sve okupljene i zahvalio poimence izdavačkom vijeću i svim sudionicima koji su omogućili izdanje ovog drugog sveska koje sažima baštinu kiparstva istarske crkve od 14. do 18. stoljeća. U ime koordinatora projekta, obratila se ravnateljica Istarske kulturne agencije – Agenzia culturale Istriana Aleksandra Vinkerlić, koja je naglasila kako ova monografija ima vrijednost znanstvenog rada, a zbog stila i razumljivosti tekstova te reprezentativnih fotografija pristupačna je i najširoj publici. Naglasila je kako je serija Umjetnička baština istarske crkve planirana u 7 nastavaka. Okupljenima se obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović te istarski župan Valter Flego koji je istaknuo kako upravo bogatstvo umjetničke i kulturne baštine svjedoči specifičnosti istarskog identiteta, te je zahvalio autorima i svim suradnicima na projektu što su se uhvatili u koštac sa  dokumentiranjem tako opsežnog i vrijednog blaga koje Istra posjeduje. Biskup ordinarij Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo ovakvim tipom suradnje na promicanju vrijednosti baštine istarske crkve između Porečko-Pulske Biskupije i Istarske Županije s nadom da će se u istom tonu nastaviti i u budućnosti.

20170518_114836

Urednik serije dr. sc. Ivan Matejčić predstavio je su-autore na projektu te istaknuo kako istarske crkve zaista posjeduju veliko bogatstvo, i kako je dio radne skupine velik broj radnih sati proveo pažljivo dokumentirajući objekte istraživanja. Ostali autori u zasebnim izlaganjima predstavili su svoje dijelove istraživanja te iskazali zadovoljstvo na dosadašnjoj suradnji sa kolegama te istaknuli kako će se suradnja nastaviti i na sljedećim dijelovima serije. Prof. dr. Matejčić najavio je treću knjigu naslovljenu „Slikarstvo od 5. do 15. stoljeća“ koju možemo očekivati kroz 18 mjeseci.

Tekst i fotografije Maksin PUŽAR

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum