“Conflagratio universalis” – izložba Damira Stojnića u MMC galeriji u Umagu

Samostalna izložba akademskog slikara Damira Stojnića nazvana “Conflagratio universalis ili sveopća slika svijeta” otvorena je u petak 16. lipnja u umaškoj MMC galeriji u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Umag. Izložena je serija od 13 crteža na smeđem papiru formata do 100 sa 75 centimetara te umjetnička knjiga sa 17 crteža u A3 formatu, u tehnici akril, prah krede u boji, tuš, tuš u IMG_2624boji, ugljeni prah, lak, na papiru odnosno na starim zemljopisnim kartama. Crteži su jednobojni ili dvobojni, ali su unatoč tome raznoliki i višeznačni, te konceptualno povezani. U ime organizatora prisutne je pozdravila profesorica Sanja Benčić iz odjela kulture POU-a, te prije nego što je riječ prepustila kustosu izložbe dr.sc. Berislavu Valušeku, ukratko je predstavila autora koji aktivno djeluje na likovnoj sceni Rijeke, ali i Istre. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i radi kao docent na kolegiju Slikarstvo pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Aktivan je ne samo kao autor već i kao kustos, član je umjetničkog kolektiva LABIN ART EXPRESS XXI, te vodi galeriju KuC “Lamparna” u Labinu. Izlagao je na pedesetak samostalnih izložbi i na brojnim skupnim izložbama. Radovi mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu, a za svoj rad višestruko je nagrađivan.

Berislav Valušek, kustos izložbe i autor predgovora kataloga, naglasio je da već duže vrijeme prati rad ovog vrlo uspješnog autora. “Kada je riječ o izloženim radovima i Stojnićevim radovima uopće moramo spomenuti pojam sinkretizam”, kaže Valušek pojašnjavajući da je prvobitna umjetnost imala karakteristike sinkretizma kada je bila jedno i još nije bila podijeljena na slikarstvo, književnost, kiparstvo, grafiku itd. IMG_2632Umjetnost prethistorije bila je dio prirode koja ju je okruživala, ona nije bila samo cjelovita nego je imala i svoju svrhu odnosno primjenu, te je služila u društvene i duhovne svrhe radi očuvanja identiteta zajednice. Tada se nije svatko mogao služiti umjetnošću i to vrijeme jedinstvenosti umjetnosti oni koji su posjedovali znanje (tadašnji vračevi, umjetnici), crtali su, šarali, odnosno čarali (vračali, bajali). Damir Stojnić, navodi Valušek, jedan je takav znalac, nekakav šaman koji pokušava unijeti određenu ravnotežu između onoga što jesmo, onoga što smo bili i onoga što bismo eventualno htjeli biti, dodajući da ga smatra legitimnim nasljednikom jednog drugog šamana koji spada u sam vrh šamanizma u suvremenoj Hrvatskoj umjetnosti, Vladimira Dodiga Trokuta. Valušek kaže: “U tehničkom smislu riječ je o utišanoj likovnoj morfologiji, ovoga puta o djelima “u prahu” (prah ugljena i kreda, pigmenata…), bez naglašenih kromatskih izboja na bajcanoj podlozi, dok slike vrve otiscima ruku i tabana, brojevima, slovima i rečenicama, mrtvačkim sanducima i IMG_2647atlasima, te pticama, ljudskim figurama i unutrašnjim organima. O simboličkim konotacijama nabrojenog, uopćeno možemo reći da Stojnić ponavljanjem i umnožavanjem motiva pokušava razriješiti problem star koliko i čovječanstvo – potrebu za razumijevanjem kozmičke ravnodušnosti, sebe i ljudskog mjesta i uloge unutar cjeline.”

Istaknuvši također kako je Damir Stojnić izuzetno elokventan i teorijski potkovan umjetnik, te jedan od rijetkih slikara koji sam sebi može napisati predgovor, zamolio je autora da kaže nekoliko rečenica o svojoj izložbi.

Stojnić je naveo da je skupni naziv izloženih radova “Conflagratio” što je grčki pojam koji označava opće izgaranje, odnosno spaljivanje svijeta. Na određenim stupnjevima sve izgara; izgaraju naši materijalni životi, neki prije, neki kasnije, energija se troši, ali istovremeno služi i kao humus za neka nova bića, nove energije i stvarnosti koje nastaju iz toga. U materijalnom smislu smo prolazni, ali u energetskom možda i ne. Iz kulture smrti proizlazi kultura života i obrnuto. Iz praha smo nastali, postat ćemo prah, a opće izgaranje svijeta pretpostavka je za nove stvari koje se iz toga rađaju.

Tekst Marko ŠORGO i Lidija KUHAR
Fotografije Lidija KUHAR

 

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum