Istarski patafizičari Morović, Pekica i Šuran izlažu u galeriji Rigo

Novigradska galerija Rigo, u petak 16. lipnja ugostila je jednu sasvim neobičnu izložbu nazvanu “Iza velikih dalekih ravnina” objedinivši radove koje su prikazali grafički dizajneri Oleg Šuran, Oleg Morović i slikar Andi Pekica, a može se razgledati do 3. srpnja. Radovi se trojice autora razlikuju po broju elemenata koje izlažu, te po svim drugim kriterijima usporedbe, a zajednička im je IMG_2771nekonvencionalnost, te višeslojnost perspektive. Grupa trojice autora izlaže pod zajedničkim imenom Istarski patafizičari, gdje bi se pojam patafizike mogao protumačiti kao svojevrsna pseudoznanost sastavljanja stvarnosti u apsurdnom obliku, nakon što je isplanirano rastavljena na svoje veće i manje sastavne dijelove. Kustos Mladen Lučić opisujući postavu govori: “Takvim radovima su pulsko-fažanski patafizičari pokrenuli svoj pohod na Novigrad, nimalo ne odstupajući od svojih visoko postavljenih moralnih, estetskih i etičkih načela. Oni jednostavno čvrsto slijede liniju koju je postavio Jarry, utemeljili dadaisti, minuciozno razradio Daniil Harms, a modernizirali monthypythonovci. Dva Olega i jedan Andi svojim radom teže rušenju ustaljenih i uspostavljenih načela, izbjegavajući zakonitosti logike i uvriježenih društvenih pravila. Njihovu inventivnu kreaciju rese nepresušna duhovitost i zdrav sarkazam, a estetika im se temelji na uvjerenju da se istinsko značenje stvari i riječi pronalazi kad se one postave izvan svoje praktične funkcije.”

Zidnu instalaciju Olega Morovića kite elementi poput humora, dosjetki i poezije, ona se sastoji od više desetaka minijatura koje stvaraju dojam roja ili točaka u koordinatnom sustavu. Kako autor napominje, sličice, poezije i crteži, nastale u posljednjih pet do sedam godina nerealizirani su, odnosno neobjavljeni, projekti koji su izvučeni iz ladica, a na zidu galerije zauzimaju kaotični razmještaj kakvog IMG_2799zauzimaju misli u nečijem umu, lišeni elementa vremena i redoslijeda. Svaka je minijatura kao poveznica u virtualnom svijetu, a autor u ovom slučaju predstavlja server globalne mreže.

 Oleg Morović (Pula, 1987) jedan je od novih i vrlo bitnih kreativno – artističkih inovatora grada Pule. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, te radi kao dizajner, gdje je svojim lucidnim grafičkim rješenjima već zadobio dužnu pažnju stručne, a i ostale javnosti. S Olegom Šuranom i Andijem Pekicem izdaje časopis za poeziju Polet, te uređuje internet stranicu www.nakonjusmo.net.

Oleg Šuran je zatvorio različite biljne, mineralne i tekstilne elemente u tri staklene kocke. Elementi su zemlja, ostaci, ljuske ili otpaci, rasuti ili u komadima, položeni u posude ovog stolnog uratka. Posude su nalik akvarijima, otvorene su, dostupne svima, naglašen je njihov kontrast u oblicima i bojama, ali motiv ostaje opskuran. Jedino uputstvo za razumijevanje koje autor nudi posjetitelju je ispisani redak unutar posuda, odabran iz Shakespearove tragedije „Macbeth“, koji se odnosi na život, a glasi: “On je bajka koju idiot priča, puna buke i bijesa, a ne znači ništa.”

Oleg Šuran je freelance dizajner i likovni pedagog. Na Umjetničkoj akademiji u Splitu završio preddiplomski studij Dizajn vizualnih komunikacija (2009.) i diplomski studij Dizajn u novim medijima Šuran, Pekica, Morović(2011.).  Nagrađen je 2012. godine u sklopu bijenalne izložbe “1112” u muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu za plakat predstave “Isto lice”.

Andi Pekica je svoju zidnu instalaciju ostvario utisnuvši vatrenim žigom na tepih oblik glave Paula Kleea, slikara i grafičara, predstavnika klasične moderne. Zbog sličnosti s autorom ovaj se rad može smatrati djelomičnim autoportretom, a podloga, odnosno tepih kojeg se nekada gazilo, a sada se dolazi štovati sadrži komentar koji otpisanim ljudima i mislima dozvoljava povratak slavi na valovima društvenih moda i ciklusa. Ovu interpretaciju pojačava val koji se razbija o stijenu projiciran preko crteža ležeće osobe na podu galerije.

Andi Pekica rođen je 1968. godine u Puli. Godine 1987. završio je smjer grafički dizajn u Školi primijenjenih umjetnost i dizajna u Puli (klasa prof. Ivana Obrovca). Iste godine upisuje studij likovne umjetnosti na Akademiji u Rijeci, gdje je u klasi prof. Josipa Butkovića diplomirao na grafičkom odjelu. Radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli od 1996. godine. Od 1994. je aktivan član HDLU-a Istre čiji je predsjednik bio od 2006. do 2009. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad.

Tekst Marko ŠORGO
Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum