PERFORMANSI SLAVICE MARIN U SKLOPU IZLOŽBE „/RE/KONSTRUKCIJE IDENTITETA“ U MSUI-U

Sastavni dio aktualne izložbe „/RE/KONSTRUKCIJE IDENTITETA“ čini i „Ljepši svijet“, monumentalna instalacija Slavice Marin, umjetnice koja će kroz dva cjelovečernja performansa koja će se održati u petak 2. lipnja te sljedećeg petka, 9. lipnja od 19 sati nadalje u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre, vlastitom radu, ali i muzejskom ambijentu pridodati nova značenja i kontekste. Poznata likovnoj publici u zemlji i inozemstvu kroz svoj je dugogodišnji umjetnički rad kojeg karakterizira djelovanje u području čiste, ali i primijenjene umjetnosti, realizirala brojna ostvarenja: od Slavica Marin - Ljepši svijet, postavslika, skulptura, objekata, instalacija koje je predstavila na samostalnim i skupnim izložbama do izvedbi brojnih performansa. Zajedničku tematsku okosnicu koja se provlači u njenim radovima / izvedbama neovisno o mediju i vremenu u kojem su nastali, nalazimo u ekologiji, gdje pritom možemo pratiti autoričin prijelaz sa prvobitno korištenih prirodnih na oprečne industrijske otpadne materijale. Svojim tematskim opredjeljenjem i javnim djelovanjem usmjerenim u konačnici ka očuvanju prirode (okoliša), ali i ljudskog duha, uz korištenje ciljano odabranih materijala (uz koje i autoričino vlastito tijelo postaje nositeljem tih istih poruka), umjetnica progovara o gorućim problemima suvremenog društva; pretjeranom konzumerizmu i generiranju „nepotrebnog“ otpada, ali ukazuje i otvara alternative koje pronalazi u mogućnostima njegova recikliranja. U preobražajima „svakodnevice i njenih nusprodukata kao simbola suvremene civilizacije“ u umjetnička djela, Slavica  Marin daleko od dramatičnih, opterećujućih i tmurnih nota, progovara pozitivnim i optimističnim tonom zagovarajući sklad kojeg je, kako i sama potvrđuje, moguće doseći.

Slavica Marin rođena je u Banja Luci. Od 1986. godine živi i radi u Umagu. Studirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani (SLO). Vlasnica je i voditeljica Galerije Marin od 1997. godine. Sudjelovala je u radu nekoliko likovnih kolonija, festivala i rezidencijalnih programa te je za svoj rad višestruko nagrađivana. Članica je HDLU Istre. U tragu svojih višegodišnjih istraživanja i javnog djelovanja usmjerenog ka ekologiji, 16. svibnja 2017. u saniranom dijelu deponije u Donjem Picudu – Umag otvoren je jedinstven Park skulptura kojeg će umjetnica kontinuirano nadograđivati.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum