Predavanje „The Data of You“ U SKLOPU RADIONICE „Život na Internetu“

Javno predavanje Estelle Hary iz francuskog studija Design Friction naziva „The Data of You“ održano je u ponedjeljak 26. lipnja u Društvenom centru Rojc, a u sklopu radionice spekulativnog dizajna „Život na internetu“ u organizaciji udruge Metamedij. Predavanje se bavilo pitanjem privatnosti, s kratkim uvodom u njeno podrijetlo i evoluciju, odnosno kako se koncept privatnosti mijenja s Estelle Hary - predavanje The Data of You - radionica Život na internetu (7)porastom digitalnih tehnologija te kako posljedično oblikuje naša očekivanja stvarnosti. Predavačica Estelle Hary je dizajnerica koja svojim radom pokušava povezati naizgled nepovezane teme i zajednice. Njezino područje interesa seže od pitanja vezanih uz podatke poput privatnosti i etike algoritama, do biotehnologije, s posebnim zanimanjem za biodizajn i dizajn hrane. Estelle istražuje kako svakodnevna upotreba novih tehnologija utječe na naše kulturno okruženje i društvena ponašanja. Osim što je zajedno s Bastienom Kerspernom osnovala Design Friction, Estelle radi i u francuskom tijelu za zaštitu podataka (CNIL).

„Ono što mi želimo je provesti zakone kako bi monitorirali i limitirali procesiranje naših osobnih podataka, no tome ćemo malo kasnije. Reći ću nešto što je možda očigledno – danas je Internet nešto bez čaga ne možemo živjeti. Teoretski bi i mogli, no ako to odlučimo onda se svjesno odvajamo od jednog djela stvarnosti. Prije no što pričamo o internetu i privatnosti trebali bi malo progovoriti o našem identitetu. Budući da pričamo o osobnim podacima koji su samim time dio nas, mislim da je vrlo važno imati okvirni pogled o našem identitetu. U suštini možemo koristiti tri nivoa da razumijemo kako stvaramo sami sebe. Prvi se tiče onoga što u osnovi jesmo, drugi što mislimo da jesmo, a treći nivo se tiče onoga što društvo misli da jesmo ili što bi trebali biti. Sva tri nivoa utječu jedan na drugog i mijenjaju naš identitet, kazala je Hary.

Estelle Hary - predavanje The Data of You - radionica Život na internetu (3)Ona je potom govorila o identitetu i načinu na koji se on manifestira ovisno o okruženju. U okruženju digitalne tehnologije manifestiramo samo aspekte našeg identiteta i ponašamo se poput Jekylla i Hydea. Taj način ponašanja kojeg koristimo i u svakodnevnom životu amplificiran je kada smo na Internetu.

„Kao što kaže Foucault – sve tehnologije koje posjedujemo stvorene su da podijelimo drugima ono što jesmo. To je posebno istinito za društvene mreže – kada idemo na Facebook ili Instragam pokazujemo vrlo specifične aspekte vlastitog identiteta. U nekim slučajevima želimo pokazati da je naš život odličan i da smo vrlo sretni – dakle želimo pokazati samo izvrsne odlike našeg identiteta. U drugim slučajevima želimo pokazati da smo dio jedne određene zajednice. Kada govorimo o dijeljenju određenih stvari često se dogodi da dijelimo i ono što možda ne bi htjeli ili smjeli. To nas vodi do pitanja sjećanja. Kada odrastamo naša su siječanja zapravo lažna – ono što pamtimo biva promijenjeno i „poboljšano“ i na taj način naš mozak mijenja ono što se dogodilo u našoj prošlosti. To je možda i pozitivna strana siječanja jer kada bi pamtili svaki detalj točno onako kako se dogodio možda nikad ne bi uspjeli napredovati i postati bolji. Digitalna tehnologija ne zaboravlja – čak i kada obrišemo neku sramotnu fotografiju to ne znači da ju netko nema spremljenu na svom računu i da ju ne može ponovo objaviti, kazala je Hary i dodala da moramo biti jako oprezni što objavljujemo na internetu.

Estelle Hary - predavanje The Data of You - radionica Život na internetu (5)S druge strane tu je cijeli niz podataka o nama koji se prikuplja kada smo na internetu. Pri instaliranju svake aplikacije na telefonu pristajemo podijeliti neke podatke poput liste kontakata koje imamo ili neke druge podatke. Radi se o nevidljivim procesima jer ih mi kao korisnici nismo svjesni i ne vidimo da se zbivaju. To ima svoje negativne, ali i pozitivne strane jer se te tehnologije koriste za povezivanje ljudi i u tome su vrlo uspješne.

„Kada govorimo o povezivanju tu je jedan novi termin koji se koristi – takozvana infosfera u kojoj danas živimo. Društvene mreže ili stranice koje se bave vijestima koriste specifične algoritme da pronađu i ponude informacije koje bi vam trebale biti zanimljive – drugim riječima, informacije koje su skrojene baš za vas, kazala je Hary.

Sa samo deset „likeova“ na facebooku moguće je izgraditi psihološki profil korisnika koji je 90% točan. Nakon sto „lajkova“ grešaka u procjeni gotovo i nema. Hary je potom govorila o drugim načinima na koje različite institucije ili proizvođači koriste podatke o nama kao i o onima koji su se toj praksi suprotstavili poput Snowdena. Ona je govorila i o europskim zakonima o zaštiti privatnosti i njihovoj važnosti za Europljane.

„Problem nije u tehnologiji već u načinu na koji ju koristimo – dakle radi se o ljudskom problemu“, zaključila je Hary.

Javna predavanja radionice spekulativnog dizajna „Život na internetu“ nastavljaju se i danas, utorak 27. lipnja, u 19 sati u Dnevnom boravku DC-a Rojc kada će Damir Prizmić iz Radione održati predavanje na temu „Open source (vs) Art“.

Tekst Boris VINCEK
Fotografije Mateja FILIPOVIĆ-SANDALJ

Leave a Reply


6 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum