Projekcija filma “Sirija – zemlja na raskrižju” i promocija knjige Hrvoja Ivančića „Za’atar – priče s Bliskog istoka“ u Dnevnom boravku Rojca

Projekcija filma kojeg su Hrvoje Ivančić i Goran Šafarek snimili boraveći deset dana u Siriji u proljeće 2016. godine bit će održana u četvrtak 22. lipnja, s početkom u 21 sat u Dnevnom boravku Rojca.

sirija_B1_blank-page-001 (854x1200)Glavna tema dokumentarnog filma „Sirija – zemlja na raskrižju“ prikaz je života na teritoriju pod kontrolom sirijskog režima. Kroz sugovornike svih društvenih slojeva autori pokušavaju saznati kako je sukob utjecao na život prosječnog Sirijca. Razgovaraju s ministrima u vladi, profesorima na sveučilištu, prodavačima na tržnici, poslovnim ljudima. U Damasku odlaze do prvih linija bojišta udaljenih svega tri kilometra od samog centra grada, ali posjećuju i devastirani grad Homs te kršćanska sela na prvoj liniji prema Islamskoj državi. Kršćanski korijeni Sirije još uvijek su prisutni u svakodnevnom životu, ali i pogođeni ratnim razaranjem, ponajviše islamističkim divljanjem te na koji su se način militanti odnosili prema kršćanima u drevnom gradu Malouli, mjestu gdje stanovnici još uvijek koriste aramejski, jezik Isusa Krista.

„Film traje 44 minute, a prije početka projekcije, autor Hrvoje Ivančić održat će uvodnu riječ o samom snimanju filma. Poslije projekcije otvaramo raspravu i govorimo o Siriji te o zbirci kratkih priča “Za’atar”. Zbirka kratkih priča „Za’atar – priče s Bliskog istoka“ inspirirana je autorovim dvanaestogodišnjim putovanjima u regiju, a dobar dio radnje odvija se upravo u Siriji. Priče grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo luđačku smjelost pojedinih protagonista — zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih — stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada — s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja“, navodi se u pozivu.

Ivančić u zbirci “Za’atar” teži svojevrsnoj dharmi svjetskog lutalice — ali ne u mirnim šumama sjeverne Kalifornije poput Kerouacovih beatnika, nego u usijanoj sirijskoj i jordanskoj pustinji u čijoj je dnevnoj fatamorgani nemoguće razlučiti Drugoga od samoga sebe.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Izvor

Leave a Reply


4 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum