Bijele večeri:„Talentirani gospodin Ripley“ Patricie Highsmith i Anthonyja Minghelle

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom vraćaju se u Klub Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 6. srpnja, u 20.30 sati kada će na programu biti zadnji film iz ovog ciklusa – ekranizacija romana „Talentirani gospodin Ripley“ Patricie Highsmith (1955.) u režiji Anthonyja Minghelle iz 1999. godine. Ulaz je slobodan.

mr. ripleyBijele večeri završavaju svoje putovanje kroz psihu ubojica s portretom jednog od najintrigantnijih književnih zlikovca svih vremena. Thomas Ripley naslovni je junak drugog romana Patricie Highsmith, koja se na književnoj sceni pojavila 1950. s prvijencem „Neznanci u vlaku“. Ripley je hohštapler, ubojica, veliki hedonist i ljubitelj umjetnosti. On je ujedno i kameleon, živi tuđe živote i mijenja identitete, a u ovom prvom nastavku ciklusa od pet romana upoznajemo ga na početku karijere. Njegov je zadatak otići iz hladnog New Yorka (u kojem ga muči besparica) u Italiju i nagovoriti Dickiea Greenleafa, bogataškog sina, da se vrati preko bare i uđe u obiteljski posao. Ripley se sprijatelji s Greenleafom i njegovom djevojkom Marge, no idila u tom trokutu ne traje dugo. Ripley shvaća da ne želi Dickieja za sebe – on želi biti Dickie Greenleaf, a to može ostvariti na samo jedan način…

Amoralni sociopat, šarmantan psihopat – nazovite ga kako god želite – lik Thomasa Ripleya vuče korijenje iz romana Dostojevskog, Gidea, Camusa i Sartrea – književnih uzora Patricie Highsmith, autorice burne i zanimljive biografije. Njezin roman „Cijena soli“, objavljen pod pseudonimom, prva je američka knjiga u kojoj lezbijska priča ima sretni kraj. Homoseksualnost se do tada u književnosti kažnjavala samoubojstvom ili tragičnim nastavkom života protagoniste. Roman je adaptiran 2015. pod nazivom „Carol“ s Cate Blanchett i Rooney Mara u glavnim ulogama.

mr. ripley1Adaptacija Anthonyja Minghelle iz 1999. imala je prethodnika – „Plein soleil“ Renéa Clémenta iz 1960. s Alainom Delonom u ulozi Ripleya. Minghella se pouzdao u svoje glavne glumce: Matta Damona (kao izvrsnog Ripleya), Judea Lawa (koji je neodoljivo šarmantan kao Greenleaf) i Gwyneth Paltrow (istovremeno krhka i borbena Marge), a veliki posao je napravila Italija kao lokacija glavnine filma. Prekrasan rad kamere, zapanjujuće lokacije, izvježbana i predana gluma, karizmatični i detaljno razvijeni likovi, iznenadni obrati, potjere, igre mačke i miša, adrenalinska i emotivna napetost – sve su to odlike koje krase ovaj odličan ljetni krimić koji je zaradio pet nominacija za Oscara, no na žalost nije osvojio niti jedan. Kao i njegov prethodnik, i Minghellin Ripley na kraju biva kažnjen što Highsmith svom junaku nije nikad priredila – jer to je najveći Ripleyev talent – proći kroz život neokrznut.

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

Izvor

Leave a Reply


9 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum