Izložba Ramone Bešić i radova s kiparske radionice Maria Devčića u Dnevnom boravku Rojca

Izložba mlade pulske slikarice Ramone Bešić i radova nastalih na kiparskoj radionici pod vodstvom Maria Devčića bit će otvorena u petak, 14. srpnja, s početkom u 21 sat u okviru programa “Ljeto u Dnevnom” u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

izlozba-a3-print_1-page-001 (853x1200)

Kiparska radionica pod vodstvom Maria Devčića u sastavu s Morenom Širolom, Ramonom Bešić, Danielom Cetinom, Ninom Vojnić, Kristinom Savić i Amrom Zahirović predstavit će svoje radove u suradnji sa slikaricom Ramonom Bešić u prostorima Dnevnog boravka u Rojcu. Izložba će se sastojati od nadrealnih skulptura i modernističkih slika. Radovi nastali na radionici proizvod su stručnog vodstva Maria Devčića, koji je sve misli i unutarnja stanja polaznika laganim dodirom vodio ka glini, učeći , stvarajući, vodeći…

Radionica dozvoljava gotovo sve, glina pruža mogućnost pretvaranja objektivnog komada gline u subjektivnu emociju te se tako otvara ka nečemu novom. Autori ovom izložbom žele prikazati kreativnost te isto tako potaknuti ljude da izađu iz svojih čahura i pridruže im se u daljnjem stvaranju.

Mario Devčić je kipar koji je odrastao u Hrvatskoj tijekom najvećih previranja na Balkanu, a svoje je stanje uma utkao u svoje skulpture kao jedini bijeg od zastrašujuće stvarnosti i posljedica rata. Izrađene od primordijalnih materijala, kao što su drvo i glina, u kombinaciji s modernim materijalima kao što su metal i plastika, skulpture izražavaju sirove i osnovne impulse, strahove i želje. Stvoreni tehnikom miješanih medija podsjećaju publiku, a i samoga autora, da se život sastoji od mnogih događaja i osjećaja koji istodobno stvaraju cjelovitost i iskustvo pojedinca. Moderni materijali opisuju suvremenog čovjeka koji je u njegovoj jezgri, nažalost, ostao nepromijenjen od početka. Otvorena usta gotovo u svakom članku govore o gladi, iako ne o tjelesnom, već o tjeskobi koja troši i uništava njegovu i čovječju ljudskost. Iako se čini pesimističnim, oni su zapravo vrlo optimistični jer predstavljaju proces iscjeljivanja duše za ovog umjetnika.

Ramona Bešić je mlada pulska umjetnica. Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna završila je 2008. godine – smjer slikarstvo u Puli, gdje se zatim okrenula studiju povijesti, ali vjerno njegujući svoju prvu ljubav – slikarstvo. Po završetku studija njezine slike poprimaju povijesne elemente, a s njima se okreće i akromatizmu. Izvor i nadahnuće pronašla je u starim obiteljskim fotografijama, figurama i portretima u kojima istovremeno uči o sebi i pronalazi nove načine izražavanja. Njezine su slike kako stilski tako i figurativno bogate gdje je uz pomoć chiaroscuro tehnike postigla dramatiku na gotovo svakoj slici. Svaka od slika, stilski i izražajno prikazuje osobnost te raspoloženje u trenutku nastajanja, što je većinom prikazano u izrazima lica i položajima figura. Slike su nastale iz nekoliko faza te svaka predstavlja dio njezine osobnosti.

Istog dana u 21.30 na terasi Dnevnog boravka tradicionalno nastupaju BukaNoise kolektiv sa svojim DJ/VJ programom. Programi Dnevnog boravka financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH i Zaklade Kultura nova u organizaciji Saveza udruga Rojca.

Izvor

Leave a Reply


4 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum