Tatiana Šverko i Leonardo Angelini u petak u Eufrazijani

56. Koncerti u Eufrazijani svečano su otvoreni u petak, 7. srpnja. U porečkoj Bazilici tom je prigodom nastupio ansambl Croazzola Concertante, a u koncertnoj sezoni slijedi još deset koncerata klasične glazbe tijekom srpnja i kolovoza. Drugi koncert na rasporedu je u petak, 14. srpnja, kada će u porečkoj Bazilici nastupiti pulska pijanistica Tatiana Šverko i rimski pijanist Leonardo Angelini.

Tatiana Šverko (2) (1080x1200)Klavirski duo djeluje od 1995., a u zajedničkom radu promiču istarsku i talijansku glazbu. Zanimljivo, u Bazilici će u petak, uz djela A. Dvoraka, E. Griega, F. Mendelssohn-Bartholdyja, G. Petrassija i A. Smareglije, izvesti i skladbu “Tri slike” istarske skladateljice Đeni Dekleve Radaković. Dekleva Radaković u Poreču vodi uspješan mješoviti pjevački zbor Joakim Rakovac, predsjednica je programskog i stručnog odbora Susreta zborova Naš kanat je lip, a u porečkoj Osnovnoj glazbenoj školi dugi je niz godina radila kao profesorica i ravnateljica. Danas je redovna profesorica u trajnom zvanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tatiana Šverko svoje je glazbeno školovanje započela u Puli u klasi prof. K. Kirac u srednjoj glazbenoj školi I. M. Ronjgov, a nastavila na konzervatoriju B. Marcello u Veneciji. Školovala se i na akademiji u Portogruaru te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon završenog studija upisala je magisterij iz metodike klavira na ljubljanskoj Akademiji za glazbu. Dosad je nastupala u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj i Njemačkoj s raznim orkestrima kao solistica na klaviru, čembalu i orguljama te kao čembalistica u baroknom sastavu Istarski solisti. U komornoj glazbi nastupa u različitim kombinacijama s vrhunskim glazbenicima, a pretežno četveroručno s Anom Čuić Tanković i Leonardo Angelinijem.

Rimski pijanist Leonardo Angelini diplomirao je pod mentorstvom Elija Maestosija te nastavio pijanističku sklonost Guida Agostija i Alfreda Cortota. Pohađao je masterclass kod mentora Vlade Perlemutera i Györgyja Sándora, a usavršavanje nastavio kod mentora Piera Rattalina i Alda Ciccolinija. Njegov solistički repertoar seže od Mozarta do Hindemitha, a obuhvaća koncerte za glasovir i orkestar s djelima Mozarta, Beethovena, Chopina i Liszta. Surađuje s komornim sastavima koji izvode lied, a djeluje u glazbenim duetima, tercetima i kvartetima. Studirao je i kompoziciju s Vierijem Tosattijem, a potom je diplomirao na muzikološko-povijesnom smjeru u Rimu s najvišim ocjenama, stekavši tako i značajno iskustvo.

Koncert je na programu u petak, 14. srpnja u 21 sat, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu u Bazilliku. 56. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se između 7. srpnja i 29. kolovoza u organizaciji POU Poreč te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Istarske županije i Turističke zajednice Grada Poreča.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum