„Fenomenologija Tapije“ Andree Matoševića u „Vrtnom điru“ Gradske radionice

Etnolog i antropolog Andrea Matošević prezentirat će detalje svog istraživačkog rada na temu tapije – specifičnog izraza iz pulskog urbanog žargona, u četvrtak, 17. kolovoza, u 20.30 sati, u programu “Vrtni đir” Gradske radionice. Svi koji žele saznati više ili podijeliti svoje iskustvo tapije pozvani su da se uključe u otvoreni dijalog nakon uvodnog dijela predavanja.

Fotka za tapiju-1Fenomenologija termina tapija ucijepljenog u grad Pulu do te mjere da ga gdjekad i snažno konotira, ima nekoliko dominantnih rukavaca među kojima se ističe njegova usmenost, a koja počesto generira procese osobnog, potkulturnog ili pak gradskog, sinkronijskog i dijakronijskog, razlikovanja od konteksta koji se interpretira. Time općeprisutni i po ničemu isključivo za Pulu specifični fenomeni poprimaju jedinstvenu lokalnu, „autohtonu“, patinu i izražavaju se nerijetko u pridjevskom obliku kao „pulska zima“, „pulska dosada“ ili „pulska publika“. Takva ideja o sebi ili vlastitoj posebnosti počiva na memoriji o realnim povijesnim, društvenim, ekonomskim i kulturnim procesima u gradu i pitanje je snažno izražene samointerpretacije koja se nerijetko, iako ne i uvijek, izražava u snažnom kritičkom ključu.

Izv. prof. dr.sc. Andrea Matošević pri Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije i Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predaje kolegije iz polja etnologije i antropologije. Jedan je od suosnivača Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma pri istom Sveučilištu. Objavio je tridesetak znanstvenih radova u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima radova te tri knjige: Pod zemljom. Antropologija rudarenja na Labinštini u XX. stoljeću (2011.), Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva (2015.) te u suautorstvu s Teom Škokić Polutani dugog trajanja. Balkanistički diskursi (2014.). S Ladom Duraković uredio je zbornik radova Socijalizam na klupi. Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike (2013.) te je s Evi Piršl i ostalim kolegama surađivao na objavljivanju Vodiča za interkulturalno učenje (2016.)

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum