Najavljen festival Media Mediterranea 19: Digitalna Romantika udruge Metamedij

Ovogodišnje, 19. izdanje festivala Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedij, a čija je tema „Digitalna romantika“, predstavljeno je na konferenciji za medije održanoj u pulskom Titovom parku, u srijedu 16. kolovoza. O festivalskom programu koji će se održavati u Titovom parku 18. i 19. kolovoza od 18 do 1 sat, govorili su predsjednik udruge Marino Jurcan i projektne asistentice Maja Iskra i Mateja Filipović-Sandalj.

MM19 - pressica (3)– Tema festivala „Digitalna romantika“ na tragu je ideja kojima se udruga bavi tijekom ove godine, a to je život na internetu i na koji način novi mediji utječu na budućnost psihološkog, emocionalnog i društvenog razvoja pojedinca. Autor festivalskog koncepta i selektor umjetničkih radova je Hrvoje Hiršl koji je kroz temu „Digitalne romantike“ ispitao čežnju za prošlim i nepovratnim, te na koji se način tretiraju nove paradigme medija kroz prizmu starih. On je odabrao radove sedam međunarodno priznatih autora. Tijekom festivala bit će održana i dva predavanja, a tu su i radionice za djecu te glazbeni program, kazao je Jurcan.

– Autori koji su zastupljeni u izložbenom djelu festivala su: !Mediengruppe Bitnik, Darko Fritz, Davor Branimir Vincze, Jonas Lund, Nicolas Sassoon, Luis Rodil–Fernández i Anthony Antonellis. U sklopu festivala će u petak, 18. kolovoza, u Titovom parku biti održana i stručna predavanja s početkom u 20.30 sati. Gostujući predavači su povjesničarka umjetnosti, kustosica i kritičarka Irena Borić te međunarodno djelujući i višestruko nagrađivan kompozitor Davor Branimir Vincze, kazala je Filipović-Sandalj.

Maja Iskra je govorila o radionicama za djecu koje će voditi sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre te FabLab Hrvatska.MM19 - pressica (4)

– Radionica koju će voditi DiA DAI SAI uključuje izradu nekoliko okvira za priču u kojima će se od gline modelirati scenografija za prizor ljubavne igre. Što bude sagrađeno i uprizoreno tijekom radionice u konačnici će biti montirano u GIF formatu, a krajnji uradak bit će prikazan na festivalu narednog dana. FabLab Hrvatska organizirat će radionicu namijenjenu upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru, kazala je Iskra.

plakat_web-520x750Jurcan je istaknuo novost ovogodišnjeg festivala, a to je natječaj Zlatna lubenica.

– Na natječaj je pristiglo 23 rada, a o najboljem je odlučivao žiri u sastavu: Oleg Šuran, Sunčica Ostoić i Marko Vojnić Gin. Pobjednica natječaja je Paola Šobat. Sretni smo što je natječaj nadmašio sva naša očekivanja i planiramo nastaviti s njime i idućih godina jer jedna od misija naše udruge omogućiti produkciju mladih autora, kazao je Jurcan.

U sklopu glazbenog programa nazvanog piknik soundtrack nastupat će Ansamble da camera/WunschBaum (Branko i Anamarija Škara), Justin Case/Brian Air (DJ Marino), Rinoma i BukaNoise Collective, a za gastronomski dio pobrinut će se Tea Bevandić i Andreja Buić iz Solidarne ekološke kuhinje.

Detaljan raspored programa zajedno s biografijama autora, festivalskim konceptom i popisom izloženih radova moguće je pronaći na službenim stranicama udruge Metamedij.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


5 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum