Samardžićeva rekapitulacija života

ljubiša

Završio je još jedan festivalski postprogram „P.S Pula“ na pulskom Kaštelu, koji nas, valja iskreno priznati, nije iznenadio nekim izuzetnim filmovima.

Naročito se to odnosi na filmove koji su prikazivani u ranijim večernjim terminima (biografski filmovi „Odisej“ i „Plesačica“, drama „Kralj Belgijanaca“ i slično), dok se među kasnije prikazivanim filmovima našlo i poneko prestižnije ostvarenje („Nož u našim leđima“, „Billy Lynn: Junak“). Program je u subotu (11. kolovoza) zatvoren autobiografskim dokumentarcem „Panta rei“, slavnog srpskog glumca i redatelja Ljubiše Samardžića, a zatim je, njemu u čast, prikazana i Papićeva „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“.

Umjetnik takvog kalibra svakako ima razloga da sažme i objedini svoj vrlo bogati umjetnički i životni opus, a Samardžić se pritom odlučio za vrlo klasičnu formu filmskog izlaganja. Prizori iz sadašnjosti, u kojima šeta gradom ili sjedi u svojem ateljeu, montažno su prepleteni s isječcima iz njegovih filmova, a sve to prati njegov naratorski glas.

Iako je vrlo simpatična priča o njegovim počecima u Beogradu i kazališnim i filmskim uzorima (omiljen mu je film Clouzotova „Nadnica za strah“), šteta je što se Samardžić kasnije previše posvećuje svojim uspjesima i nagradama, prilično je patetična i epizoda o njegovoj supruzi i životnoj muzi, te izbjegava detaljnije obraditi anegdote i detalje iz suradnje s velikim redateljima bivše Jugoslavije (Branko Bauer, Puriša Đorđević, Hajrudin Krvavac i drugi). „Panta rei“ je solidna rekapitulacija jednog iznimno zanimljivog života, ali nije ni blizu, primjerice, Babajinom dokumentarcu slične tematike „Dobro jutro“.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


− 5 = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum