Izložba Đurice Ciganovića u galeriji SKUC

Izložba Đurice Ciganovića naziva “Mrtva priroda po …” i performans “Pijavico, dajem krv za petnaest minuta slave” na programu su pulske galerije SKUC u petak, 15. rujna u 21 sat.

Ciganovic-pozivnica (550x1200)„Đurica Ciganović umjetnost tretira poput života. Igra se i raste s njim, pušta ga da ide svojim tijekom, pritom ne pokušava utjecati na smjer događaja jer zna da je pred misterioznom i nikad istraženom vječnošću – nemoćan. I tako nakon nekoliko životnih etapa , svjestan svoje volje ka nemoći, (pre)pušta se (pra)iskonskom, animalnom, gotovo rudimentarnom zovu ljudskog bića – stvaralaštvu. U njegovom slučaju to nije iz praznovjerja ili nagona za preživljavanjem već iz osobite potrebe da nauči i ovlada vatrom. A za njega je umjetnost upravo to. Vatra. Strast. U polutami svoje fantastično i ludički dizajnirane pećine prima i fotografski bilježi gola tijela modela koje potom implementira u svojevrsni „sveti“ prostor kao hommage slikarskim idolima poput Kandinskog, Arhipenka, Maljeviča, Warhola etc.. U Ciganovićevom slučaju (čast marljivim i iznimno pedantnim realističnim i neo impresionističkim rješenjima i to uglavnom grafika) gotovo uvijek je riječ o slikarstvu iza slike (Gorgona, Grupa šestorice), o promišljanju intelektualne slobode unutar slikarstva u kontekstu vremena i prostora u kojem stvara(mo). Na određen način Đurica je u potpunoj, fanatičnoj službi umjetnosti od čije se belzebubske šarmantnosti ne bi uspio othrvati čak ni kada bi to na racionalnim nivoima svijesti to čvrsto i odlučio. Posljednji ciklus potvrđuje njegovo promišljanje pozicije žene u društvu te postavlja niz interesantnih pitanja; Što je žena emancipacijom dobila, a što izgubila? Je li umirući Krist bio zapravo žena? Ili je žena istovremena umrla u Kristu? Autor svjestan težine i bremena svojih prethodnika (Mantegna, Floričić) od umjetnosti ne traži niti želi išta. Vrlo je dobro upućen da umjetnost, kao i filozofija, ne daje odgovore nego postavlja pitanja“, piše Vedran Šilipetar u pozivu na izložbu.

Đurica Ciganović rođen je 1957. u Splitu. Bavi se grafikom, slikarstvom, keramikom i performansom. Član udruženja HDLU ISTRE u Puli od 2012. Izlagao na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum