Kino Katarina: Mustang redateljice Deniz Gamze Ergüven

U utorak, 05. rujna s početkom u 21 sat, na Otoku Sv. Katarina, održat će se tematska filmska večer s diskusijom o filmu „Mustang“ redateljice Deniz Gamze Ergüven. Događaj je dio projekta Kino Katarina, gošća uvodničarka bit će Marija Ratković.
21273641_285546865259385_5680396039147492737_o

Mustang (2015) Deniz Gamze Ergüven je politični odgovor trećeg svijeta na baladu o osobnim slobodama Sofije Coppole. Umjesto anemičnih bijelih tumblr djevojčica iz Virgin Suicides, glavne junakinje Mustanga su pet sestara bez roditelja koje žive u neimenovanoj pripizdini “na tisuću kilometara od Istanbula”. Sve počinje kao u pravom coming of age filmu – za vrijeme raspusta početkom bezbrižnog i sanjivog ljeta, Lale i njene četiri sestre se na povratku iz škole igraju sa dječacima na plaži. Njihov bezazleni nestašluk izaziva porodični skandal neviđenih razmjera i kako bi se očuvala njihova čast, djevojčice postaju zatvorenice u kući novog staratelja. U “fabrici za udaju”, sestre se suočavaju s novim životom – prekidaju školu i pripremaju se za ugovorene brakove učeći da rade u kući, šiju i kuhaju. Svaka na svoj način, one se bore za svoje izbore u svijetu koji je za njih i doslovno omeđen zidovima.

Mustang je debitantsko ostvarenje francuske redateljice turskog porijekla Deniz Gamze Ergüven premijerno prikazano u Cannesu 2015, a zatim izabrano za francuskog kandidata za Oscara, Zlatni globus 2016. Ergüven ima nevjerovatan talent da ispiše i režira hrabre, blistavo inteligentne i nepokolebljive ženske likove što je i dalje rijetkost u današnjoj kinematografiji. Sazrijevanje i seksualnost žene su u Mustangu prikazani u pet različitih nijansi i nijedna od njih nije normativna, čime se vješto izbjegava binarnost i ortodoksni stav u vezi s tim što je ispravno ili emancipatorno. Životna snaga i bunt koji pokreće glavne junakinje da napuste tijesne okvire patrijarhata ima niz različitih manifestacija – od kupanja sa dječacima, do kidanja tijesnih haljina “boje govna” ili šišanja, odlaska na nogometnu utakmicu do krađe, bijega ili čak smrti. Još jedan značajan aspekt Mustanga je uloga učenja u procesu emancipacije, bilo da se govori o školi vožnje, formalnom obrazovanju ili feminizmu. Mustang je veliki film jer nema pretenziju prikazati egzotične predjele Orijenta, oslika udaljenu Drugost i zazornu vaneuropsku Tursku, već da zagrebe ispod slojeva viševjekovne civilizacije i kulture, iza zidova privatnosti u kojima se odvija postajanje ženom i prikaže svakodnevne borbe djevojčica koje odrastaju u svijetu normiranom prema nazorima i potrebama muškaraca.

kino_katarina_(2)_620_350_s_c1

Film Mustang je prvi u nizu suvremenih autorskih ostvarenja u okviru Kina Katarina, predstavlja ga Marija Ratković, teoretičarka i radnica u medijima. Doktorske studije završila na odsjeku Teorija umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Od 2006. godine radi u oblastima kulture i medija, najviše piše – redovno za Vice, Elle i Before After, povremeno za mnoge druge. Voli da misli i priča o mnogim temama, ali najomiljenije su feminizam, estrada, ljubav i revolucija. Snima prvi film ovog ljeta u New Yorku. Vjeruje da more liječi dušu.

Dizajn: nakonjusmo, fotografija

Leave a Reply


5 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum