Predstava „Karamustra“ Libera Kokotovića u Puli

Pretpremijera multimedijalne predstave „Karamustra“ autora Libera Kokotovića u režiji Šandora Slackog, bit će održana u utorak, 19. rujna u 20 sati u pulskoj Gradskoj radionice. Predstava u organizaciji udruge Nemerik igrat će i u srijedu 20. rujna u galeriji SKUC. Dizajn i izvedbu animacije potpisuje Marina Burolo, a u izvedbi sudjeluju: Berislav Mudrovčić, Edo Orel i Šandor Slacki. Izbor glazbe napravio je Libero Kokotović.

karamzu„Tko je Karamustra? Prva asocijacija – s pravom- Zaratustra, Nietzscheov prorok. Karamustra je po imenu više “Balkanska” varijanta. KARA – karati ili MUSTRA – baš si neka mustra. Još uvijek sam u nedoumici da li je on “luzer” ili heroj koji prkosi svijetu samim svojim životom. Nikad ne ostavlja dojam pobijeđenog ali ni pobjednika. Njega zapravo nije lako nigdje svrstati što je istovremeno divno i strašno. Njegov kozmopolitizam i anarhizam proizlazi iz uvjerenja i iskustva od pola stoljeća života iz kojeg se izrodio kao proturječan cinik. A u što bi drugo? Lik je uistinu stvaran, nastao kao sinteza iz ličnosti nekoliko meni dragih prijatelja, dakle itekako postoji. On nema jasnu predstavu o tome što ovaj svijet zapravo znači (a tko ima?) i gdje je njegovo mjesto u njemu. On je sklop proturječne zbrke. Sklon je mudrovanju iako ga se užasava. Karamustra je razapet u mreži stvarnog i nestvarnog, samoće i težnjom za pripadanjem, halucinacijama, snovima i zbilje, nihilizma i željom za smislom, mizantropije i čovjekoljublja. Uvjeren je da se ništa ne može promijeniti na bolje jer ni svijet ne pokazuje znakove ozdravljenja. I što čini? Živi na rubu svijeta u svom hermetizmu imaginarne realnosti baveći se najdivnijim i najuzaludnijim poslom na svijetu, umjetnošću“, piše Kokotović u opisu predstave.

Slobodan Kokotović – Libero rođen je u Puli 1. srpnja 1955. bavi se slikarstvom, kiparstvom, performansom i konceptualnom umjetnošću i član je HDLU-a Istre. Pored bavljenja likovnom umjetnošću objavljivao je prozu, novele, humoreske, dramske tekstove i poeziju. Autor je 17 samostalnih izložbi slika u Puli, Parizu, Labinu, Bujama, Šikutima i drugim mjestima. U njegovom likovnom opusu nalaze se slike u kombiniranoj kolaž tehnici, takozvane slike-objekti ili „geometrijska apstrakcija“ odnosno objekti u funkciji poetskih performansa. Izveo je brojne performanse te je tako sudjelovao na 6. danima hrvatskog performansa u Varaždinu 2006, u galeriji Milotić izveo je perfomans s Đuricom Ciganovićem na otvaranju izložbe “Bijelo, plavo, crveno”, u Šikutima je izveo perfomans s Đuricom Ciganovićem “I ludosti gore dragi moji ljudožderi”. Posljednjih godina s Šandorom Slackijem i Đuricom Ciganovićem sudjelovao je s performansima na otvaranju i zatvaranju izložbi kolega i prijatelja likovnih umjetnika.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum