Bijele večeri: “Zbogom oružje” Hemingwaya i Borzagea na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Književno-filmskim Bijelim večerima s Borisom Vincekom vraća se ovoga četvrtka, 26. listopada, u 20 sati Klubodrom Pulske filmske tvornice, koji će ovoga puta biti posvećen romanu „Zbogom oružje“ Ernesta Hemingwaya (1929.) te njegovoj istoimenoj filmskoj adaptaciji iz 1932. godine u režiji Franka Borzagea. Ulaz je slobodan.

Poster-AFarewelltoArms1932_

Priča se odigrava na talijansko-austrijskom bojištu za vrijeme Prvog svjetskog rata (1917.) i u njoj pratimo doživljaje Amerikanca Frederica Henryja, dobrovoljca u talijanskoj vojsci. Frederic je ambulantni vozač, a u rat se uključio bez nekog posebnog (kao ni ideološkog ili domoljubnog) razloga. Prema nasilju i stradavanju koji ga okružuju uglavnom se ponaša ravnodušno (uz velike količine alkohola). Na terenu upoznaje britansku bolničarku Catherine Barkley i započinje ljubavnu vezu. Catherinin lik se kao i mnogi drugi u romanu baziraju na stvarnim osobama. Za vrijeme bitke kod Soče biva ozlijeđen i odlazi na oporavak u bolnicu gdje radi Catherine. Njihov odnos se razvija, dok im razgovori služe kao sredstvo kojim Hemingway iznosi svoja razmišljanja o životu, ratu, smrti, deportaciji, hrabrosti i ljubavi. Roman „Zbogom oružje“ postao je piščev pri best-seller.

Američka romantična, pre-Code drama Franka Borzage – s Helen Hayes, Garyem Cooperom i Adolpheom Menjou u glavnim ulogama – prva je adaptacija romana. Uslijedila je ona Charlesa Vidora iz 1957. koji je uposlio Rocka Hudsona, Jennifer Jones i Elaine Stritch, pa dvije TV miniserije i naposljetku „In Love and War“ Richarda Attenborougha iz 1996. s Crisom O’Donnellom i Sandrom Bullock. Cooper i Hayes su pohvaljeni za glumačku izvedbu u Borzaginom filmu – po pojedinim kritičarima vrhunskoj romantičnoj melodrami s uspješnim spojem naturalizma i ekspresionizma. Film je dobio Oscare za najbolju kameru i zvuk, a bio je nominiran i u kategorijama Najbolji film i Umjetnički direktor. Već više od pola stoljeća on je dio javne domene, a prikazan će biti u edukativne svrhe.

farewell-to-arms-1932-ambulance-

Bijele večeri je edukativni program Klubodroma PFT-a, a vodi ga novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Projekcijama prethodi kratki uvod u roman i film, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran. Na ovaj način gledatelje se želi potaknuti na čitanje te ih ujedno upoznati s poznatim i nepoznatim klasicima svjetske književnosti i kinematografije.

Izvor

Leave a Reply


6 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum