Đelo Hadžiselimović odabrao filmove za 7. Poreč Dox

Međunarodni festival dokumentarnog filma Poreč Dox, za koji filmove bira bivši HRT-ov urednik dokumentarnog programa Đelo Hadžiselimović, u porečkom će se kinu održati od 6. do 11. studenog. Vrhunski dokumentarci po Hadžiselimovićevom izboru, raznolik off-program, koncerti i gosti obilježit će studeni u Poreču, a sve još jednom organizira Pučko otvoreno učilište Poreč.

pdoxbanner

“Na 7. Poreč Doxu čeka nas pregršt dobrih dokumentaraca, kao uostalom i uvijek, a ove godine imamo posebnih dragulja. Među njima su dokumentarci koji su pobijedili na najvećim svjetskim festivalima, kandidati za Oscara i filmovi koje su radili dobitnici Oscara. Kriterij po kojem smo ih birali je uvijek i samo kvaliteta, pa mislim da će program 7. Poreč Doxa biti jako, jako dobar”, izjavio je Hadžiselimović.

Đelo Hadžiselimović, selektor 7. Poreč Doxa

U selekciji su se našli filmovi glazbene tematike, neobične priče iz svijeta, odlični domaći naslovi, ali i filmovi koji će u mnogima probuditi nostalgiju.

“Trst, Jugoslavija” (2017.) vodi nas na Piazzu Ponterosso, prozor nekadašnje Jugoslavije u svijet kapitalizma. Mnoge će film redatelja Alessija Bozzera podsjetiti na dane kad se u Trst išlo po rifle, a mlađa će publika kroz priču o modi, švercu i geopolitici te razgovore s mnoštvom javnih ličnosti saznati kako je izgledala šoping groznica 70-ih.

Još jedan naslov vratit će mnoge u mladost. “Cicciolina, kuma od skandala” (2016.) Alessandra Melazzinija prati životni put Ilone Staler, ikone pop kulture čiji su život obilježili skandali. Od posla špijuna i modela do prve zvijezde pornografskih filmova koja je izabrana za zastupnicu u parlamentu, Cicciolina je tijekom svoje turbulentne, ali uspješne karijere uvijek izazivala interes javnosti i propitivala talijanski patrijarhat.

cicc

Na 7. Poreč Doxu očekuju se i mnogi interesantni gosti, od kojih će publika iz prve ruke moći saznati više o filmovima iz programa. “Scream for me Sarajevo” (2017.) donosi nevjerojatnu priču o ratom pogođenom gradu u koji Bruce Dickinson, frontman Iron Maidena, 1994. dolazi održati koncert. Redatelj Jasenko Pašić porečkoj će publici ispričati sve o nastanku jednog od najboljih filmova o opsadi Sarajeva, ali i kontekstu u kojem se koncert održao.

Novinar i redatelj Robert Zuber nakon “Kandidata” vraća se na Dox filmom “Život od milijun dolara” (2017.) koji prati humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za liječenje Nore Šitum i borbu njezinih roditelja s udrugom Hrabro dijete koja je uslijedila.

Na programu su od filmova glazbene tematike još “The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years” (2016.) nakon kojega u kinu slijedi koncert The Beatles Revival Banda i kratki film “Joe’s Violin” (2016) nominiran za Oscara.

“Černobilske babuške” (2015.) vode nas u radioaktivnu zonu iz koje odbijaju otići, dok u “Anđelu Nanjinga” (2015.) pratimo dobrog duha kineskog mosta s kojega se mnogi bacaju u smrt. “Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta” (2016.), film njemačkog velikana Wernera Herzoga, donosi provokativan pogled na tehnologiju kroz pitanja poput: “Meditiraju li redovnici još uvijek ili su svi na Twitteru?”

babuske

Od domaćih naslova tu su još “Dom” (2017.) Zdenka Jurilja o ovrhama i deložacijama u Hrvatskoj te “Liga džentlmena” (2017.) Silvija Mirošničenka, nenapisana povijest hrvatskog filma koja se događala 60-ih godina prošlog stoljeća po zagrebačkim kavanama, za stolom filmskog kritičara i boema Vladimira (Vladeka) Vukovića.

Kao i svake godine, na Doxu se održavaju i školske matineje. Učenici škola iz Poreča, Tara, Novigrada, Višnjana i Vižinade gledat će izvrsne dokumentarce “Planet ocean”, “Demokracija” i “Amazonija 3D”.

Besplatne ulaznice za projekcije moći će se osvojiti na FB stranici Poreč Dox, gdje će uskoro biti objavljen i kompletan program festivala sa svim gostima i glazbenim izvođačima. Rezervacija ulaznica obavljat će se na blagajni kina, ali i preko online rezervacijskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč, na čijim će web stranicama također biti dostupne sve informacije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum