DRUŽENJE S UMJETNICIMA U GRADSKOJ RADIONICI: Gábor Lanczkor i Krisztina Kocsis-Lanczkor

U suradnji Gradske Radionice i Zvona i nari, udruge za proizvodnju kulture iz Ližnjana organizira se poetsko-glazbena večer koja će se održati u subotu, 28. listopada s početkom u 19 sati u prostorijama Gradske Radionice u Puli. Te će se večeri predstaviti bračni i umjetnički par iz Mađarske, Gábor Lanczkor pjesnik i glazbeni eksperimentator, te Krisztina Kocsis-Lanczkor, diplomirana flautistica, Krisztina-fotooboje iz Szegeda. Nakon predstavljanja večer se nastavlja s glazbenim improvizacijama na početku nove sezone “Glazbenog ognjišća”, kroz zajedničko muziciranje i uživanje u glazbi svih okupljenih.

Gábor Lanczkor je prije dvije godine predstavio svoj rad u Ližnjanu gdje i sada zajedno s Krisztinom i njihovo dvoje djece boravi u književnom svratištu ZVONA i NARI i to do kraja listopada. Ovaj put predstavljaju se pulskoj publici, po prvi put u suradničkom, književno-koncertnom izdanju. Moći će se poslušati najnovije stihove Gábora Lanczkora, nagrađivanog pjesnika mlađe generacije te saznati kako se u zanimljivom dijalogu razvijaju u odnosu na etide glazbenih klasika, poput Chopina ili Gabor-fotoPaganininja, a u izvedbi Krisztine Kocsis-Lanczkor, prve flaute Szegedskog simfonijskog orkestra.

Gábor Lanczkor rođen je u Székesfehérváru 1981. Studirao je u Budimpešti, Rimu, Ljubljani i Londonu. Objavio je 12 knjiga koje osim poezije uključuju i romane, knjige za djecu te eseje. Gitarist je u bendu „Médeia Fiai“ („Sinovi Medeje“). Posljednja zbirka, izbor iz dosadašnjeg rada pod naslovom „Odiseja zvuka“ objavljena mu je prošle godine i to na engleskom jeziku u Indiji. Inspirirana psihodeličnom glazbom, Gáborova poezija korijene pronalazi i u starogrčkim mitovima kao i slikama Francisca Goye.

Krisztina Koscis-Lanczkor, rođena 1983. u gradu Makó na granici Mađarske i Rumunjske, doktorirala je izvođenje na flauti na Glazbenoj akademiji „Liszt Ferenc“ u Budimpešti 2014. Do sada je održala brojne solo koncerte te koncerte sa Szegedskim simfonijskim orgekstrom i to osim u Mađarskoj, još i u Italiji, Grčkoj i Indiji te objavila dva nosača zvuka. Rado izvodi djela J.S. Bacha, A. Khachatuirana, A. Vivaldija, W. A. Mozarta, Ernesta Köhlera, Karla Joachima Andersena, Antona Bernharda Fürstenaua, Endrea Szervánszkyja, Sigfrida Karga-Elerta i drugih.

Gábor Lanczkor i Krisztina Koscis-Lanczkor žive na obalama Balatonskog jezera u Mađarskoj sa svoje dvije kćerkice. Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum