Izložba „KNJIGA JE RIJEČ ŽENSKOG RODA – FEMINISM LIKE DIVERSITY“ Gordane Majnarić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Otvorenje izložbe „Knjiga je riječ ženskog roda – Feminism like diversity“ Gordane Majnarić bit će održano u utorak, 17. listopada, u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, a u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2017.

gkčp„Konceptualna izložba Gordane Majnarić u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula nosi znakovit naziv „Knjiga je riječ ženskog roda / Feminism like diversity” koji signalizira tematiku projekta. Problematika tzv. ženskih studija, tj. tema koje su u fokusu širokog proučavanja položaja žene u društvu, bilo s povijesnog aspekta, bilo s onog kojem je izvor suvremena stvarnost ili oba u komparativnom suodnosu, kompleksna je poput svih tema koje dotiču čovjekovo postojanje i međuljudske odnose od prapočetka do danas i predmet su složenog, studioznog i dugotrajnog proučavanja i način kojim umjetnica izražava analize i prezentira stavove u širokom dijapazonu vizualnih medija.

„Ova izložba prikazuje dio work in progress opusa spomenute tematike kojim nam autorica omogućuje uvid u metodologiju njenog stvaralačkog istraživanja i rezultate materijalizirane kroz niz artefakata kao bazu za razmišljanje i kontekstualizaciju pojedinca u smislu osobnog angažmana vezanog za aktualne teme. Projekt, koncipiran na revidiranju stvarnosti, manifestira se u obliku autoričine reakcije na brojne suvremene društvene pojave: egocentrizam/egomanija, narcisoidnost u obliku selfieja i sličnih digitalnih medija, nova klasifikacija spolnosti, žensko-muški međuodnosi, kodeks odijevanja s akcentom na „zaštitama za glavu” (poput marame), fobije od budućnosti i optimiranje manifestirano u antiageing pristupu, fenomen kose s realnom i metaforičkom simbolikom, koji u ovoj, 2017. godini prisjećanjem na hipi pokret protiv Vijetnamskog rata i rasne diskriminacije, ali za slobodu ljubavi, slavi come back i jubilarnu, 50. godišnjicu…

„Niz intervencija na knjigama crtežom aktualiziraju spomenute teme i inicijalnu poruku reciklaže kao oblika reuporabe predmeta u nove svrhe te predstavljaju svojevrsnu instalaciju koja svojom formom postaje umjetnička knjiga. Opus obuhvaća tisuće ANTIPORTRETA nacrtanih masnim pastelom na već postojeću fotografiju iz različitih novinskih publikacija koji bez identifikacijskih znakova (spol, rasa, boja…), anatomskih obilježja (oči, usta, nos) i psihogramskih karakteristika (mimika, grimasa), ali s „kosom i njenim facetama” kao objektom mnogostrukog značenja i simbolike, u konfrontaciji s  najrazličitijim društvenim kontekstima upućuju na alarmantne društvene pojave i gibanja u svijetu…“, pišu Tina Širec Džodan i Gordana Majnarić u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum