Izvedbe, radionica i stručni seminari U Mediteranskom plesnom centru

Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu, u listopadu donosi raznolik program: pored privremenih rezidencija, održat će se i jedna radionica te nekoliko izvedbi. Početkom listopada umjetnica Magdalena Reiter razrađivat će novi projekt, koji će potom kao rad u nastajanju, „Solo for Two Voices“, 8. listopada prezentirati zainteresiranoj publici. U drugoj polovici listopada, tri će domaće umjetnice – Dana Auguštin, Nikolina Komljenović i Nives Soldičić – razvijati svoj projekt, a 25. listopada održat će radionicu Akrobatike/Ples na svili. Početkom studenoga slijedi posebna poslastica za one najmlađe: predstava „Tri skockana praščića“, kao i predstavljanje stručne literature i stručni seminar za sve odgajatelje koji u svojem radu primjenjuju ples i pokret.

Solo for Two Voices (1)

Magdalena Reiter, poljska koreografkinja i plesačica sa slovenskom adresom, od 2. do 10. listopada aktivno će raditi na projektu „Solo for two Voices“ koji će potom predstaviti, i to u nedjelju, 8. listopada, u 20,30 sati. Riječ je o plesnom projektu troje autora – Magdalene Reiter, Milana Tomášika i Anje Golob – temeljenom na motivima jedne od najpoznatijih pjesama meksičkog nobelovca, Octavia Paza. U svojoj prvoj koreografskoj suradnji, Reiter i Tomášik prevode pjesmu u precizni performativni jezik koji vodi otvoreni dijalog s tekstom. Pjesma „Letters of testimony“ je oda ljubavi i kao takva je idealno polazište za plesni duet.

Od 23. listopada do 1. studenoga tri umjetnice – Dana Auguštin, Nikolina Komljenović i Nives Soldičić – istraživat će projekt radnog naziva „Život“. Rođene u istom horoskopskom znaku Strijelca, ove tri plesačice karakterizira dinamičnost i strast prema onome što vole. Kroz ovaj projekt žele progovoriti o problemima s kojima se susreću, o razočarenjima u životu te s druge strane o ljepoti i radošću življenja kada radiš ono što voliš. Traže novo uporište pokreta bez uzemljenja te oslanjajući se na trenutne mogućnosti koje se u svakom sljedećem trenutku mijenjaju.

Pored rada na projektu, 25. listopada održat će i radionicu Akrobatike/Plesa na svili (18 – 20 sati). Ples na svili je zračna akrobacija novog cirkusa, spoj je plesa i gimnastike, a izvodi se na jednoj ili dvije okomito postavljene tkanine. Radionica je namijenjena za sve one iznad deset godina, bez obzira na iskustvo.

Predstava „Tri skockana praščića“ namijenjena je djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi (4+), a održat će se 4. studenoga u 11 sati. Nastala u produkciji Plesnog centra Tala i Kazališta Trešnja, prema koreografiji Larise Navojec i Tamare Curić, ova predstava koristi okvir poznate dječje priče kako bi istražila određene prepoznatljive obrasce ponašanja kod pojedinca i njihov utjecaj na dinamiku, odnosno stvaralačku snagu grupe. Priča o praščićima lako usmjerava dječju pažnju iz imaginarnog svijeta u svakodnevicu, vrlo jednostavno komunicirajući s prepoznatljivim problemima i kvalitetama; od lijenosti, destrukcije, nespretnosti i nediscipline, pa sve do prihvaćanja, zajedništva i kreativnosti. Predstavu izvode: Larisa Navojec, Tamara Curić, Damir Klemenić / Sivio Vovk, Petar Cvirn / Zoran Pribičević.

U subotu i nedjelju, 4. i 5. studenoga, u suradnji s Plesnim centrom Tala i mrežom Kliker bit će održan stručni seminar i predstavljanje Vježbenice za pokret i ples, stručne literature vezane uz pokret i ples u predškolskim ustanovama. Stručni seminari namijenjeni su odgajateljima i stručnjacima koji rade s djecom u dobi od tri do šest godina, a održat će se pod stručnim vodstvom edukatorica i autorica Vježbenice za pokret i ples, Larise Navojec i Tamare Curić, dugogodišnjih plesnih umjetnica i pedagoginja.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 8 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum