KineDok u DC-u Rojc: „Turizam!“ Tonćija Gaćine

Projekcijom dokumentarnog filma „Turizam!“ u utorak 10. listopada Dnevni boravak Rojca nastavlja s projekcijama filmova iz ciklusa  . Redatelj filma je Tonći Gaćina, a projekcija započinje u 19 sati.

Turizam!_05

„Turizam!“ je film o vještim lovcima, njihovom plijenu koji ništa ne sluti, kao i o diskretnim sakupljačima koji su tu da pokupe ono što preostane. Svako ljeto mjesta na hrvatskoj obali udvostruče broj stanovnika kroz turističke posjete sa svih strana svijeta. Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često doima i kao jedina. Diljem Jadrana niču, ponekad iz ničega, raznovrsni sadržaji namijenjeni da upotpune tzv. turističku ponudu. Dok jedni love i uzgajaju ribu, drugi je spremaju, treći pak zabavljaju goste…

Turizam!_06

Turizam je remorker hrvatskog gospodarstva danas. To znači da su stanovnici Jadranskog primorja osuđeni da svako svoje ljeto provedu u društvu tisuća turista sa svih strana svijeta. I dok to donosi mnoštvo prilika za zaposlenje, ono također znači da kuća prestaje biti dom preko ljeta i postaje hotel, a koji primorac iskreno voli raditi u ugostiteljstvu? Ovakav ambivalentan odnos starosjedilaca prema turistima od kojih zavise dovodi do pitanja – što im se to zapravo servira? Životni krug kao da ne prestaje; identiteti, emocije i rezultati transcendiraju s mjesta na mjesto, s lokacije na lokaciju.

Turizam!_09

Projekcije filmova iz KineDok ciklusa nastavljaju se svakog utorka do kraja godine. Narednog utorka na rasporedu je češki dokumentarni film „NK Roma“ autora Rozalie Kohoutove i Tomaša Bojara.

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U 2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.

Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 9 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum