Održana 3. Konferencija o kreativnim industrijama u Rovinju

Treća po redu Konferencija o kreativnim industrijama u organizaciji udruge Faro11 u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom, održana je u petak i subotu, 27. i 28. listopada u Rovinju. Glavna tema km32konferencije bila je kulturni menadžment – karika u produkciji i upravljanju kulturnim sektorom koji u Hrvatskoj ima puno potencijala za razvoj i doprinos ne samo u kulturi već i u gospodarstvu i turizmu. Cilj konferencije bila je razmjena iskustva i otvaranje novih prilika za mlade kulturnjake u menadžmentu i produkciji u Istri i Hrvatskoj.

Program konferencije počeo je posjetom izložbe „Tarwuk“ Bruna Pogačnika i Ivane Vušić u Etnografskom Muzeju Istre u Pazin, a nastavljen je raspravom na temu „Networking with artists: o umjetničkim rezidencijalnim programima i razvoju“ realiziranom putem projekta Međunarodne aktivnosti MP3 platforme u rovinjskom hotelu Angelo d’oro. U raspravi su sudjelovali umjetnici Hrvoje Hiršl, Liberta Mišan, Dragana Sapanjoš i Valerija Zabret aka Valerie Wolf Gang, a moderator je bio Boris Vincek. Umjetnici su razgovarali o raznim umjetničkim rezidencijalnim programima u kojima su sudjelovali i izmjenjivali vlastita konkretna iskustva i znanja o takvim i sličnim projektima za razvoj talenata.

Govornici su bili složni u tezi da su umjetničke rezidencije iznimno korisne (pogotovo mlađim umjetnicima) jer je izlazak iz vlastite zone komfora uvijek stimulativan i pozitivan pogotovo u razvoju ideja i projekata. Iako radovi koji nastaju tijekom rezidencija ne moraju u svojoj km3osnovi biti „site specific“ na njihovo stvaranje uvijek utječe okolina u kojoj se umjetnik nađe. Iskustva s rezidencijama mogu biti ugodna i produktivna, no to nije uvijek slučaj – ono što je važno jest da umjetnik iz toga izvuče korisnu lekciju koja će mu pomoći u daljnjem radu, ali i u odabiru sljedeće moguće rezidencije.

Jedan od ciljeva rasprave bio je dati organizatorima programa umjetničkih rezidencija savjete na koji ih je način najbolje organizirati i unaprijediti. Neki od glavnih savjeta su: osigurati adekvatni budžet za rezidenciju; pažljivo odabrati umjetnika kojeg se na rezidenciju poziva i biti siguran da se može izaći u susret njegovim potrebama; osigurati adekvatan radni prostor i osnovnu opremu (računalo, Internet veza i printer); ako je to ikako moguće pozvati više umjetnika istovremeno; pratiti rad umjetnika putem redovnih sastanaka i razgovora; osigurati mogućnost prezentacije rada ili određene faze njegovog nastajanja; obavezno umrežiti pozvane umjetnike s akterima domaće scene (drugim umjetnicima i 20171028_122014 (1200x900)kustosima).

Program je nastavljen u subotu kada su održana predavanja i radionice utemeljeni na iskustvu i radu u domeni kulturnog menadžmenta govornika. Gosti tog djela programa koji je održan u nedavno otvorenom Coworking prostoru u Rovinju bili su: Marin Lukanović, filmolog, redatelj, oblikovatelj videa i producent iz Rijeke, predsjednica Hrvatske Alijanse Kulture i osnivačica Doors Art Foundation Daniela Urem, Davor Mišković, osnivač Udruge Drugo more i Clubture, Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij i MP3 platforme čiji je cilj zagovaranje u sklopu osnivanja centra za nove medije, Nataša Bošnjaković iz Rebel Kolektiva, privatne tvrtke koja u suradnji s Muzejom Grada Rovinja i privatnim kolekcionarima realizira izložbe slavnih umjetnika.

Tekst Maja ISKRA
Fotografije iz arhive udruge Faro 11

Leave a Reply


− 5 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum