Povratak „Blade Runnera“

blade

Nakon dugotrajnog iščekivanja i medijskog podgrijavanja konačno je u naša kina stigao „Blade Runner 2049“ (redatelj Denis Villeneuve), spektakularni nastavak kultnog filma Ridleyja Scotta iz 1982. godine.

Koliko je ovaj nastavak opravdao očekivanja fanova izvornog „Blade Runnera“ teško je reći, ali sličnosti očito nisu velike. Scottov film doista je fascinantno djelo, ne samo u okvirima SF žanra, i teško je očekivati da bi takve domete netko mogao ponoviti. Uostalom, ne može to ni sam Ridley Scott. Zato je i vrlo promišljeno od njega što se nije uhvatio režije nastavka (prisutan je kao producent) i tako ponovio grešku koju je počinio s „Alienom“.

Scottov film je briljantan spoj različitih ugođaja, u njemu se prožimaju noirovski i distopijski elementi s Deckardovim humorom, dok je Villeneuve dao prilično pojednostavljenu depresivnu viziju budućnosti. U Villeneuveovom nastavku nema prizora i dijaloga koje će fanovi ponavljati desetljećima kasnije, nema takve magije, on jednostavno nije vizualni pripovjedač kalibra Ridleyja Scotta, barem kada je o SF-u riječ.

Villeneuveov stil naizgled je impresivan i monumentalan, ali zapravo prilično suh i premalo uzbudljiv, često ostavlja dojam već viđenog unutar suvremene produkcije žanra. Njegov film bilo bi najpoštenije ocjenjivati izvan konteksta izvornika, što je, naravno, prilično teško. U tom slučaju može se reći da je riječ o dobrom, solidnom filmu, negdje u razini novijih Scottovih djela.

Najzad valja primijetiti da Villeneuveova kvaliteta varira i zavisno od žanrova kojima se bavi. Dok je u kriminalističkom filmu izvrstan (Prisoners, Sicario), njegovi izleti u SF (valja se podsjetiti i filma „Dolazak“) ipak nisu tako visokih dometa.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


4 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum