PRETPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “BOŠKARICA” U CIRCOLU

Posljednja produkcija Pulske filmske tvornice, dugometražni dokumentarni film „Boškarica“ redateljice Ivane Hrelje, pretpremijerno je prikazan prošle subote u pulskom Circolu Zajednice Talijana, gdje je svečano otvorio Dane mentalnog zdravlja u organizaciji Doma za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

Boškarica - kava„Boškarica“ je jedan od rijetkih filmova koji su uspjeli ući u ustanovu za psihički bolesne odrasle osobe i prikazati nam život u njoj kao i njezine korisnike. Četvero štićenika je u prvom planu i oni nas vode kroz ovu dirljivu priču u kojoj se isprepliću povijest i sadašnjost te nade i strahovanja protagonista koji pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost. Dom otkrivamo putem njihovih dnevnih zadaća u njemu ili u organiziranom samostalnom stanovanju – dijeljenje cigareta drugim korisnicima, jutarnje čitanje novina na razglasu, radne i rehabilitacijske aktivnosti u dvorištu zgrade, vanjske rehabilitacijsko-rekreativne aktivnosti ili uobičajene kućanske poslove – ali i svakodnevne „obrede“ poput ispijanja tableta i kava. Tu je i domska frizerka koja nas vodi do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe, dok se ostalo osoblje (psihijatar i pravnik) pojavljuje samo onda kada je potrebno da nam se bolje pojasni situacija protagonista. Dramatične životne okolnosti koje su ih dovele u Dom (primjerice, obiteljsko nasilje ili ekstremni radni uvjeti u utrobi broda) tek su natuknute, pa su uspješno izbjegnuti bilo kakav senzacionalizam i patetika. Umjesto toga, priču „olakšava“ duhovitost korisnika koja je uspješno prenijeta i u montažerskom postupku.

Boškarica - filmska ekipaAutori filma (uz Hrelju tu su i koredatelji Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić) nisu samo promatrači već su cijelo vrijeme prisutni, a posebno kroz naglašene duge kadrove kojima ispituju stanja protagonista, pružaju širu sliku određene situacije i komentiraju. Prirodno svjetlo doprinosi toplom, kućnom ugođaju, dok montaža plete priču na dinamičan način. Glazba je prisutna samo u nekoliko trenutaka kao emotivno „pojačalo“, dok je ostatak filma satkan od ambijentalnih zvukova.

Večer pretpremijere otvorila je ravnateljica „Vile Marie“ Vesna Sperath i Marko Zdravković-Kunac, koji je ujedno i producent filma. On je zahvalio ravnateljici što je omogućila pristup Domu i priliku da vidimo što se dešava s njegovim korisnicima.

– Film smo intenzivno radili tri godine tijekom kojih smo pratili njihov razvoj, jer nismo željeli biti padobranci koji žele napraviti senzaciju, naglasio je.

Prisutnim korisnicima Doma i publici obratila se i Hrelja, a u timu „Boškarica“ su još

direktor fotografije Marko Krnjajić, montažer Danilo –Lola Ilić i snimatelj Kristijan Burlović. Realizaciju filma omogućili su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija i MedVid produkcija, dok je partner Dom za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

Izvor

Leave a Reply


3 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum