PRETPREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “BOŠKARICA” U CIRCOLU

Pretpremijera dokumentarnog filma “Boškarica” Ivane Hrelje u produkciji Pulske filmske tvornice bit će održana u pulskom Circolu Zajednice Talijana u subotu, 7. listopada, s početkom u 19 sati. Pretpremijeri organiziranoj u okviru Dana mentalnog zdravlja, koji se u Puli održavaju od 7. do 11. listopada, prisustvovat će autori filma i njegovi sudionici.

BoškaricaFilm nam približava četvero štićenika Doma za odrasle osobe “Vila Maria” Pula, poznatog kao Boškarica. Kroz svakodnevne zadaće i “obrede” (koji uključuju ispijanje kave i pušenje) provlači se priča o problemima, željama i nadama protagonista koji pokušavaju naučiti samostalno živjeti i vratiti radnu sposobnost. Također, prikazan je proces aktivne integracije štićenika u lokalnu zajednicu putem vanjskih rehabilitacijsko-rekreativnih aktivnosti i organiziranog stambenog stanovanja.

Realizacija filma trajala je tri godine tijekom kojih se pratio razvoj protagonista. On je podijeljen u dva dijela, od kojih se prvi odvija u interijeru Doma, počevši od porte gdje upoznajemo prve štićenice. Njihove dnevne aktivnosti dovode nas do frizerke, jedine djelatnice Boškarica - zgradaustanove prikazane u filmu, a ona nas vodi dalje do stacionara za teško bolesne i nepokretne osobe. Osim na prikaz života u Domu, naglasak je stavljen i na terapiju lijekovima i njezine nuspojave. Zahvaljujući angažmanu korisnika u radnim i rehabilitacijskim aktivnostima izlazimo iz zatvorenog prostora i započinjemo s drugim dijelom filma, u kojemu prikazujemo proces aktivne integracije u društvo.

Koredatelji filma su Marko Zdravković-Kunac, Ivor Ivezić i Danilo-Lola Ilić, snimatelj je Kristijan Burlović, dok je direktor fotografije Marko Krnjajić. Montažu potpisuje Danilo – Lola Ilić, a producent je Marko Zdravković-Kunac. Realizaciju „Boškarice“ omogućili su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Pula, Istarska županija i MedVid produkcija, dok je partner Dom za odrasle osobe „Vila Maria“ Pula.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum