Turizam intime: „Prvi red do mora“ Liberte Mišan

Liberta Mišan predstavila je svoj rad „Prvi red do mora“ (realiziran u sklopu međunarodnog projekta „Inverting Battlefields – for a borderless future“) u subotu  7. listopada, na brodu „Martinabela“ koji je plovio od pulske Rive do Perojske šume.

P1190164 (1200x900)

Rad je turistička tura kroz obiteljska sjećanja koja su povezana s realnim prostorom pulskog akvatorija. Obiteljska, mikro povijest i službena faktografska povijest prezentirani su publici kroz glas turističkog vodiča (Mirta Polanović). Okosnicu obiteljske priče čini Bepo, pokojni P1190236 (900x1200)brat Libertinog djeda i legende oko njegove nepoznate sudbine. Već pri polasku s pulske Rive publika je uronila u 90-e godine prošlog stoljeća potpomognuta pjesmom „Željo moja“ Doris Dragović, a Libertina sjećanja na taj period neizbježno su se ticala i izbjeglica i njihovog „privremenog“ smještaja u turističkim kompleksima duž obale. Djetinjstvo i mašta, istina i priče ispreplitali su se do zadnje točke putovanja – na moru nasuprot Perojske šume gdje je nakon zalaska i glazbe Antonia Smareglie to putovanje prostorom i vremenom završilo.

Formalno jednostavan i nepretenciozan rad Liberte Mišan uspješan je na više razina. Savršeno se uklapa u okvir projekta „Inverting Battlefields – for a borderless future“ koji umjetničkim metodama i kulturnim praksama nastoji ispitati razne vrste trauma koje obilježavaju prostore povijesno pogođene ratom. Rad je ujedno i analiza i reinterpretacija klasičnog turističkog proizvoda – izleta brodom – kojem se pridodaje umjetnička komponenta i time stvara zanimljiv i iznenadno nježan hibrid. Funkcionalnost ovog pristupa otvara brojna pitanja o njegovoj mogućoj primjeni u turističke svrhe te o toliko P1190203 (900x1200)priželjkivanoj suradnji između kulturnog i turističkog sektora koja nažalost često rezultira pukom zabavom za mase.

Nakon prezentacije rada održan je razgovor s autoricom u galeriji Cvajner gdje je publika mogla doznati što ju je inspiriralo da realizira ovaj projekt.

– Moje djed je bio izvrstan storyteller, a glavni lik svih njegovih priča bio je Bepo kojeg je bazirao po svom pokojnom bratu. Bepo je u njegovim pričama uvijek bio najmudriji i izvlačio se iz svakojakih spletki – to su mi bile najdraže priče kada sam bila mala, kazala je autorica. O sudbini pravog Bepa, Libertina je obitelj doznala tek 2016. godine zahvaljujući članku u Glasu Istre o pomorskoj bitci u kojoj je stradao.

Što se same izvedbe tiče autorica je pojasnila da Mirta Polanović u ulozi turističkog vodiča od nje nije dobila gotov tekst već samo natuknice o čemu će morati pričati te se u konačnici puno toga svelo na ad hoc improvizaciju.

– Meni su djela najzanimljivija kada su na treperavim nogama, kada još uvijek ne znaš hoće li funkcionirati ili ne. Zahvaljujući Mirti koja se odlično snašla jako sam zadovoljna s onim što smo uspjeli napraviti i voljela bih ovaj rad ponoviti, ali s drugim pričama, zaključila je Mišan.

P1190296 (1200x900)

Liberta Mišan magistrirala je 2015. na studiju Medijskih umjetnosti i praksi unutar modula Scenografski prostori, pri Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Izlagala je na skupnim izložbama u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, VN galeriji u Zagrebu, Muzeju grada Splita, galeriji Kortil u Rijeci, Medienhaus galeriji pri berlinskom UdK, galeriji Forum Stadtpark u Grazu. Prvu samostalnu izložbu imala je 2017.godine u galeriji Singular u Puli. Kazališne scenografije ostvarila je unutar HNK I.pl. Zajca u Rijeci, Satiričkog kazališta Kerempuh u Zagrebu, HNK u Varaždinu i Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica.

Projekt „Inverting Battlefields – for a borderless future“ vodi austrijska organizacija XENOS u suradnji s umjetnicom Nayari Castillo te osam organizacija iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Slovenije, a uključuje devet umjetnika. U projektu sudjeluje i pulska udruga Metamedij.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


1 + 9 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum