“VRTNI ĐIR” u Gradskoj radionici: Raphaël Perrenoud i Lučka Koščak „Zemlja“

Hibridno scensko djelo “Zemlja” nastalo u suradnji švicarskog cirkuskog akrobata i plesača Raphaëla Perrenouda te slovenske kiparice Lučke Koščak zatvara ovogodišnju sezonu “Vrtnog đira” u petak, 27. listopada, s početkom u 19 sati u Gradskoj radionici u Puli.

Foto by Tone Stojko_01Projekt “Zemlja” predstavlja kratki performans u kome se cirkuske i plesne vještine susreću s umjetničkim izričajem skulpture pri čemu se uprizoruju fundamentalne suprotnosti: kretanje i nepokretnost, trenutak i vječnost, a kratkotrajne akrobacije suočavaju se s dugotrajnom kontemplacijom postavljenih skulptura. Upravo koliko se akrobacija fokusira na korištenje i prisvajanje prostora, skulpture još i više  postavljaju pitanje temporalnosti. Od drevnih rituala pa do budućnosti u kojoj sve strukture nestaju, “Zemlja” opisuje usamljeno putovanje kroz život, smrt i onkraj. Na koncu, kad sve iluzije nestanu, samo će krv i stijena ostati. Prva verzija “Zemlje” razvijena je u kazalištu, s velikom ulogom rasvjete. Kroz rezidenciju u Puli, priprema se izvedba na otvorenom i na taj način prilagođava specifičnom prostoru i otvaranju novih mogućnosti i usmjerenja.

Raphaël Perrenoud se školovao u ženevskoj cirkuskoj školi “Théâtre-Cirqule” i francuskoj nacionalnoj cirkuskoj školi u Rosny-sous-Bois gdje je specijalizirao parternu akrobaciju, trampolin i jednostruki obruč. Nakon diplome 2008. upustio se  nomadski život, proputovao šezdesetak zemalja i sudjelovao u izvedbama 19 različitih cirkuskih grupa. 2016. osniva vlastitu grupu “l’Étranger”, a projekt “Zemlja” u suradnji s Lučkom Foto by Tone Stojko_02Koščak prvo je djelo nastalo u samostalnoj produkciji. Raphaël je također podučavao akrobatski pokret na radionicama u Ženevi, Pragu, Seattlu, Meksiku, Kambođi i Nepalu. Tijekom godina razvio je osobni stil aktrobatskog jezika, na razmeđi cirkuskih vještina, gimnastike, capoiere i Flying Low tehnike. Njegov način kretanja govori za sebe i radije postavlja suptilna pitanja nego što ilustrira jednostavna značenja.

Lucka Koščak studirala je na Sveučilištu u Ljubljani te ESAV u Ženevi. Njezine skulpture nalaze se u različitim okruženjima poput crkve u Zvewegemu (Belgija), kapelice u Zalni (Slovenija), javnim parkovima (Grosuplje, Maribor, Izola), sjedištima međunarodnih organizacija (ITU i UNHC u Ženevi) te privatnim kolekcijama i galerijama. Predstavljala je Sloveniju na EXPO 2000 u Hannoveru te Masterclass u St.Petersburgu. Njezino stvaralaštvo nije vezano samo uz likovnu umjetnost već se proteže i na druga područja poput kazališta, fotografije, filma i plesa, a dio njenog rada čini i art terapija. Kao autorica više javnih skulptura u Sloveniji, pokrenula je ideju Grosuplje – Grad skulptura kada je 2004. odabrana za izvedbu velikih skulptura u gradskom javnom prostoru. Redovno izlaže svoja djela na izložbama u europskom prostoru, a nedavno je odabrana da izlaže na 14. Međunarodnom Bijenalu Cerveira u Portugalu. Majka je dvoje djece i aktivno angažirana u socijalnim, humanitarnim i aktivnostima solidarnosti.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.
Fotografije Tone STOJKO

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum