MEĐUNARODNI SIMPOZIJ „trigon 67/17 perspektive“ u zagrebačkom MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

U okviru međunarodne izložbe „trigon 67 / 17 – ambiente nuovo/ post environment“ (Graz, 23.09 – 23.11.17), kojom se obilježava pedeseta godišnjica izložbe “trigon 67” Künstlerhaus – Halle für Kunst & Medien (KM– Graz) i Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost uz partnere MSU Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Trieste Contemporanea organiziraju međunarodni “putujući” simpozij u Zagrebu, Trstu i Grazu, osmišljen da promišlja o nasljeđu, utjecajima, umjetničkim, kustoskim i institucionalnim praksama iz razdoblja i prostora trigona, te njihovim odjecima danas.

unnamedBijenale “trigon” pokrenuto u Grazu 1963. godine okupljalo je umjetnike iz tri države i desetljećima je, do gašenja 1993. godine predstavljalo platformu za širu umjetničku razmjenu između bivše Jugoslavije, Italije, Austrije i drugih zemalja. “trigon 67″, koji se održao u Künstlerhausu i okolnom prostoru na otvorenom pod nazivom “ambiente / environment”, bio je jedna od središnjih izložbi, a okupio je petnaest danas značajnih umjetnika, koji su razmatrali suvremenu arhitektonsku problematiku i percepciju prostora.

Povodom obilježavanja pedesete obljetnice “trigona 67″ i steierischer herbst, Künstlerhaus se prisjetio tih nekoć pionirskih tema u umjetnosti. Za aktualnu izložbu “trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment” petnaest mladih umjetnika iz regije trigona vraćaju se izvornim interesima i predstavljaju prakse koje se bave prostorom i arhitekturom u suvremenoj umjetnosti.

U okviru simpozija posvećenog «trigonu», koji se realizira tijekom mjeseca studenog, u tri istaknute umjetničke institucije u regiji trigona, istraživači, kustosi i kritičari analizirati će i osvrnuti se na izložbu “trigon 67″, aktualnu izložbu “trigon 67/17 – ambiente nuovo / post environment” u Künstlerhausu, Halle für Kunst & Medien, te širi kontekst «trigona», njegovu povijest i utjecaj na suvremenu umjetnost u Austriji, Italiji i bivšoj Jugoslaviji.

Simpozij počinje u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti gdje se usporedo sa simpozijem održava retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera “Buntovnik s vizijom”, koji je sudjelovao na “trigonu 67″.

Program:

Juergen Dehm: „trigon 67/17“

Jürgen Dehm, kustos pri Künstlerhaus Graz, u izlaganju će se usredotočiti na sličnosti i razlike i razvoj umjetničkih praksi na tragu izložbi trigon 67 i trigon 67/17 i njihovom odnosu prema praksama umjetnika koji se bave prostorom, odgovarajući na pitanja – kako se danas promišlja pojam prostora? Pedeset godina poslije? Koje su se promjene dogodile u odnosu na izvorni cilj ovog bijenala?

Branka Benčić i Tihana Puc: „trigon kao mreža“

Prijedlog za mrežu trigona sagledava fragmentarnu mapu izložbi, umjetnika i umjetničkih pojava koje su gravitirale prostoru trigona u razdoblju 60ih i 70ih godina. Povezivanjem i vizualiziranjem podataka, u zajedničkom izlaganju Branka Benčić i Tihana Puc fokusiraju se na neke bliske pojave, zajedničke teme i kontekste i prikazuju mrežu umjetnika i umjetnica koji su u izlagali na Trigonu.

Vesna Meštrić: „trigon i Vjenceslav Richter: 1967 – 1975“

Vesna Meštrić, viša kustosica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u središte izlaganja postavlja Richetrovo sudjelovanje na trigonu i značaj u međunarodnom kontekstu. Richter je tri puta izlagao na trigonu, prvi put 1967. i potom 1975., a 1972. godine u okviru programa trigon-personale organizirana je retrospektivna izložba.

Razgovor: „trigon u recentnim kustoskim istraživanjima“

Sudjeluju: Branka Benčić, Jurgen Dehm, Jasna Jakšić, Iva Rada Janković, Vesna Meštrić

Razgovor će predstaviti nekoliko kustoskih istraživanja koja se bave različitim aspektima trigona i njihove veze s umjetničkim, kustoskim i institucionalnim praksama danas. Jürgen Dehm će se fokusirati na skulpturu, instalaciju i ambijent u okvirima izložbe “trigon 67/17″, Branka Benčić svoje će istraživanje usmjeriti na rane video prakse u sklopu trigona 73 – audiovisuelle botschaften, te kontekst problematiziranja identiteta u okviru trigona 75 i Motovunskog video susreta 1976., dok će Iva Rada Janković i Jasna Jakšić predstaviti svoje istraživanje o trigonu u sedamdesetima u odnosu na recentnu umjetničku produkciju u Austriji, nastalo u sklopu rezidencije pri Kunsthaus Graz.

Projekcija: Eilfried Huth: „trigon 67“, 35min

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum