Njemački dokumentarac o talijanskom vesternu

špageti

U subotu navečer (11.studenog) na HTV-u (3. program) je prikazan njemački dokumentarni film „Bez žaljenja, bez milosti“ (redatelji Peter Dollinger i Hans-Jürgen Panitz), koji nije naročitih autorskih dometa, ali je vrlo informativan i zanimljiv u kontekstu talijanskog ili špageti-vesterna.

Redatelji su temeljito obradili taj filmski fenomen – koji se javio tijekom 1960-ih u talijanskoj kinematografiji, s naglašenim naturalizmom i stilskim odmakom u odnosu na američki vestern – počevši od najvećih imena (Sergio Leone, Sergio Corbucci,Clint Eastwood) do trivijalnijih redatelja i ostvarenja. Vrijednost filma je u tome što slojevito razrađuje fenomen, njegove uzore i uvjete nastanka kao i utjecaje koje je imao na suvremene redatelje, a naročito su dragocjeni kadrovi razgovora s pokojnim i živućim majstorima žanra, budući da otkrivaju i neke detalje koji ni upućenijim gledateljima vjerojatno nisu poznati.

Za štovatelje špageti-vesterna, kojima pripada i potpisnik ovih redaka, svakako vrlo informativno i korisno iskustvo, iako je pomalo neobično da su obradu tog talijanskog fenomena potpisali upravo Nijemci.

 

Elvis Lenić

 

Leave a Reply


3 + 6 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2017 | Impressum