Otvoreni Dani arhitekture u Istri 2017.

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri Društva arhitekata Istre posvećena temi RUŠEVINA / MEMORIJA / OBNOVA otvorena je u četvrtak 16. studenog u pulskom MMC-u Luka. Brojni posjetitelji mogli su pogledati godišnju izložbu članova Društva arhitekata Istre te izložbe Sekcije Djeca i Arhitektura DAI-SAI, „Izdavaštvo – Akcija“ (Rebekka Kiesewetter, Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona), „Originalno o Nikoli Dobroviću“ prema koncepciji Ljiljane Blagojević te „U spomen spomenicima“ Imelde Ramović. U programu je bilo i predstavljanje koncepcije hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture povjerenika Brune Juričića koje nije održano zbog veta Ministarstva kulture koje zahtjeva da se takva predstavljanja unaprijed dogovore s njihovom službom za odnose s javnošću.

P1190625 (1200x900)

Za ovogodišnje izdanje festivala Media Mediterranea, održanog 18. kolovoza 2017. godine u suradnji s udrugom Metamedij, Sekcija DiA je planirala zadatak usklađen s programskom temom „Digitalna romantika“ izbornika Hrvoja Hiršla. Inscenirano je pet zamišljenih romantičnih scenarija za likove uprizorene pomoću dječjih igračaka, postavljenih u izgrađeni prostorni okvir za koji je u glini modelirana scenografija. Neka mjesta, kao što su podzemni pulski tuneli, naslonila su se na poznate lokacije, a neka su se od sugeriranog pripremljenog formata odmakla (Malo rimsko kazalište, utvrda Kaštel) i nastala spontano, prateći tijek priče na radionici. Namjera je bila uvući sudionike u prostor mašte, fotogeničnu kulisu za pričice, s ciljem da se krajnji uradak uklopi u Metamedijin svijet audiovizualne umjetnosti i prezentira u digitalnom mediju. Uradci su fotografirani i spremljeni u gif-format (uz vještu pomoć Maje Prokl i Ingrid Španić), a cijeli proces izrade snimljen je za kratki film „Nepečene romanse u glini“, koji je pripremila Helga Goran.

DiA 4

A-festival Izdavaštvo – akcija odvio se u organizaciji DAI-SAI u Puli od 1. do 3. lipnja, 2017. godine kao dio međunarodne Future Architecture platforme. Tematski se razvio oko pozicija angažiranih umjetnika i arhitekata te njihovom potragom za zajedničkim djelovanjem usmjerenim ka društvenoj promjeni. Izdavaštvo – akcija a-festival istražio je društvene, ekonomske i političke zbilje kroz radionicu osmišljenu i koordiniranu od strane Rebekke Kiesewetter i Ane Dane Beroš na kojoj su sudjelovali autori Microcities/Socks-studio, Selim Projects, Léopold Lambert i Sofia Dona, a čiji su rezultati izvedeni u tehnici sitotiska prezentirani na izložbi.

P1190635 (1200x900)

Studijska izložba posvećena nasljeđu arhitektonskog rada Nikole Dobrovića (1897-1967), nastala je u eksperimentalnom, kolaborativnom procesu istraživanja i projektiranja u radionicama „Arhitektonski crtež“ i „Izlaganje arhitektonskog crteža“, koje su sa studentima i mladim arhitektama iz Srbije, Hrvatske i Švicarske vodili Nemanja Zimonjić u suradnji s Josipom Jerkovićem, odnosno Milica Lopičić uz konzultantsko učešće Ljiljane Blagojević i BINA tima: Ružice Sarić, Danice Jovović Prodanović i Jelene Ivanović Vojvodić.

P1190599 (1200x900)

Imelda Ramović se predstavila svojim projektom „U spomen spomenicima“ koji predstavlja hommage spomenicima revolucije. Na izložbi je publika imala priliku vidjeti seriju autorskih plakata / ilustracija spomenika revolucije nastalih u cilju očuvanja sjećanja na ovu vrijednu kulturnu / spomeničku baštinu.

P1190616 (1200x900)

Program Dani arhitekture u istri 2017 organiziraju Društvo arhitekata Istre i Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s galerijom MMC Luka, Arheološkim muzejom Istre, udrugom Metamedij, Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Gradskom knjižnicom Labin i Galerijom LG Pazin.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula-Pola, Grad Labin i Grad Pazin, a poduprli su je Sto Ges.m.b.H., Velux d.o.o., Aco d.o.o., Kapitel d.o.o., Skira d.o.o., Macuka d.o.o., Metal Creator d.o.o., Palladio, Murexin, zadruga Praksa, Černelić interijeri i stolarija Prevarić.

Detaljni program Dana arhitekture u Istri 2017. Možete pronaći na ovoj poveznici.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


5 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum