Pazinski radioamaterski vikend 2017

Hrvatski radioamaterski savez u suradnji s izvršnim organizatorom Radioklubom “Pazin” iz Pazina, od 10. do 12. studenog organizira kamp za mlade pod nazivom „Pazinski radioamaterski vikend za djecu i mlade 2017“. Kamp je namijenjen mladima viših razreda osnovne škole koji žele upoznati radioamaterizam i tehničku kulturu, te onima koji već imaju iskustvo, ali žele proširiti svoja znanja.

RKP Kamp 2016 1Ovogodišnji je program osmišljen kao edukativno druženje u kojemu su 24 školska sata raspoređena na tri dana. Ključne teme koje će se obrađivati su radioamaterizam, radiogoniometrija i programiranje komunikacije. Unutar tih tema predviđena su predavanja, radionice, grupni rad, rad na radiouređaju, pronalazak skrivenih odašiljača u prirodi, korištenje osobnog radio uređaja, te za kraj polaganje ispita znanja.

Obrađivat će se sljedeće teme:

Radiokomunikacije – Naučite osnove radioamaterizma, kako se rasprostiru radiovalovi i kako je moguće ostvariti radio komunikaciju s ljudima u bilo kojem kutku svijeta, koja oprema se koristi, kakve sve antene postoje i na koji se način koriste.

Radiogoniometrija – Povežite tehniku, prirodu i sport kroz radiogoniometriju popularno Lov na lisice. Sportska disciplina u kojoj je potrebno pronaći sakrivene odašiljače u prirodi u što kraćem vremenu.

Programiranje radio komunikacije – Želite spojiti programiranje, računala i komunikaciju u jednu cjelinu? Za vas je na raspolaganju radionica na kojoj ćete naučiti kako povezati nekoliko mikro računala i izmjenjivati poruke.

Program kampa:

Petak, 10. studenog:

18:00 18:30  Okupljanje i smještaj sudionika

18:30  19:30  Večera

19:30  19:45  Svečano otvaranje, predstavljanje organizatora, tema i satnice

19:45  20:20 Predstavljanje radioamaterizma i Radiokluba Pazin

                        (radiotehnika, radioamaterska natjecanja i ekspedicije)RKP Kamp 2016 2

20:20 20:30 Odmor

20:30 21:00  Upoznavanje s korištenjem i zaduženje osobne radio stanice

                        (osnove rukovanja radiouređajem i primjeri radioveze)

21:00  22:00 Odmor, druženje i priprema za spavanje

            22:00 Spavanje

Subota, 11. studenog:        

7:00    8:00   Buđenje, osobna higijena, tjelovježba i doručak

8:00   10:00 Radiokomunikacije – 1. dio

                        (Frekvencijski spektar, vrste radioamaterskog prometa

                        prostiranje radiovalova, antene)

10:00 10:30  Odmor

10:30  12:30  Radiogoniometrija – 1. dio

                        (uvod, što je ARG, oprema, snalaženje na terenu

                        goniometriranje, pravila i strategije)

12:30  13:30  Ručak

13:30  15:30  Radiogoniometrija – 2. dio

                        (praktične vježbe na terenu)

15:30  16:00  Odmor

16:00  18:00 Programiranje komunikacija s micro:bit-om – 1. dio

                        (uvod u programiranje i micro:bit uređaje)

18:00 19:00  Večera

19:00  21:00  Druženje radioamatera i praktične vježbe

                        (radiooperaterski rad, programiranje komunikacija s micro:bit-om)

21:00  22:00 Odmor, druženje i priprema za spavanje

            22:00 Spavanje

Nedjelja, 12. studenog:

7:00    8:00   Buđenje, osobna higijena, tjelovježba i doručakRKP Kamp 2016 3

8:00   10:00 Radiokomunikacije – 2. dio

                        (Hrvatska i međunarodna djelatna pravila i postupci

                        tablice sricanja, kratice Q-koda i ostale, pozivne oznake,

                        ponašanje na radiovalovima, diplome, natjecanja)

10:00 10:30  Odmor

10:30  12:30  Programiranje komunikacija s micro:bit-om – 2. dio

                        (praktične vježbe programiranja)

12:30  13:30  Ručak

13:30  15:30  Ispit znanja

15:30  16:00  Podjela priznanja, završna riječ voditelja i ispraćaj sudionika

Svaki polaznik tijekom cijelog trajanja programa ima na korištenje ručni radio uređaj kojim može komunicirati s ostalim polaznicima i organizatorima. Na raspolaganju je i sva oprema Radiokluba Pazin potrebna za kvalitetno provođenje edukacije: radiogoniometri, radiouređaji, antene i prostorije, računala za programiranje, te micro:bit računala. Polaznici su slobodni donijeti i vlastito prijenosno računalo, ako smatraju da će im pomoći u učenju. Za praktični dio nastave polaznici se dijele u manje grupe kako bi se osigurao kvalitetan rad i detaljniji pristup svakom polazniku. Ovisno o dobnoj strukturi polaznika, grupe se mogu podijeliti i na početnike i napredne, odnosno 5. i 6. te 7. i 8. razred.

Nastava je organizirana tako da se predavanja i radionice programiranja i radiokomunikacije odvijaju u učionicama riječkog Veleučilišta u neposrednoj blizini spavaonica, dok se praktični dio radiogoniometrije odvija na obližnjem blago pošumljenom terenu. Nadgledani rad na radiouređaju odvija se iz prostorija Radiokluba Pazin. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta ili drugih nepredviđenih događaja, Radioklub Pazin je osigurao zamjenske teme i edukativne aktivnosti koje se mogu obavljati u zatvorenom prostoru.

Tijekom boravka u Pazinu polaznici su smješteni u Društvenom centru Veli Jože u kojem su raspoređeni u sobe s po 2 do 8 kreveta. Na raspolaganju su dvije zajedničke kupaone s tuševima, prostorija za druženje i besplatni bežični Internet. Sam objekt smješten je 5 minuta hoda od centra grada, vrlo blizu autobusne stanice. Prvi dan (petak) polaznicima je osigurana večera, drugi dan (subota) tri obroka (doručak, ručak i večera), te posljednji dan (nedjelja) doručak i ručak. Razne grickalice, voće i sokovi predviđeni su za pauze svo vrijeme trajanja Kampa. Prijevoz na terenske radionice i povratak u društveni centar u potpunosti su osigurane.

O sudionicima kampa brinuti će mentori s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, svi iskusni instruktori i članovi Hrvatskog radioamaterskog saveza:

Marko Češić, bacc. ing. el., 9A6NCM – Radioamater je s dvadesetčetverogodišnjim iskustvom. Sudjeluje u svim radioamaterskim aktivnostima, UKV natjecanjima, a posebno ga zanimaju elektroničke konstrukcije i amaterska radiogoniometrija. Redovito održava treninge, organizira i sudjeluje u natjecanjima, te osposobljava polaznike tečajeva za radiooperatorsko znanje i umijeće radiogoniometriranja.

Hrvoje Horvat, dipl. oec., 9A6XX – Radioamaterizmom se bavi od šestog razreda osnovne škole, najviše kroz kratkovalna natjecanja i ekspedicije. Sudjeluje je na najvećim svjetskim radioamaterskim natjecanjima, osvaja (pojedinačno i kao dio ekipe) prva mjesta u Europi i svijetu, a posebno voli Morseov kod i brzu telegrafiju. Tečajeve, kojima je osposobio više generacija radioamatera, redovito nadograđuje novostečenim znanjem i iskustvom.

Marko Pernić, mag. ing. el., 9A8MM –  Radioamater je od 1994. godine. Najviše se bavi satelitskim i svemirskim komunikacijama, dok je istovremeno angažiran i u drugim područjima radioamaterizma. Povezuje radioamaterizam i informatiku, te priprema i održava radionice iz tog područja tehničke kulture.

Franko Bertoša, mag. ing. el. EMBA, 9A3DW – Jedan je od osnivača Radiokluba Pazin. Radioamaterizmom se bavi više od četrdeset godina. Mnoge generacije radioamatera, prošle su širok spektar njegovih tečajeva u radioklubovima od osnovnoškolskog do fakultetskog uzrasta, ali i kroz redovno srednješkolsko (matematičko-informatičku i prirodoslovno-matematičku) obrazovanje. Sudjeluje u radiogoniometarskim, KV i UKV natjecanjima i ekspedicijama.

Ivan Guštin, mag. ing. el, 9A5CLI – Aktivno se bavi novim tehnologijama u informatici i radioamaterizmu. Sudjeluje u obrazovnim procesima u osnovnim i srednjim školama, te Radioklubu Pazin. Specijalnost mu je vođenje timova na raznim radionicama.

Iznos kotizacije je 150 kn, u što nije uključen prijevoz polaznika u kamp i iz kampa. Maksimalni broj sudionika je 15 osoba, a prednost sudjelovanja na kampu imaju osobe koje se prve prijave za kamp. Za prijavu u kamp potrebno je do 7.11.2017. ispuniti prijavnicu i poslati ju u Hrvatski radioamaterski savez, prema uputama koje ona sadržava. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail info@rkp.hr.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum