Rezime 7. Poreč Doxa

7. izdanje Poreč Doxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč nedavno je okončano. „Oni koji porečki filmski festival redovito posjećuju u kinu su prošloga tjedna mogli primijetiti gužve kakve su se na Doxu dosad rijetko viđale, televizijske kamere i novinare te publiku svih uzrasta i profila. Mnogi su festival ove godine posjetili prvi put, što potaknuti dobrim programom, što tradicijom koju Poreč Dox polako gradi, a povećan interes za ovu manifestaciju potvrđuju i brojke“, navode organizatori.

image003 (1200x800)

Dokumentarci po izboru Đele Hadžiselimovića, njih 12, publici su u glavnom programu ponudili širok raspon tema i novih pogleda na njih, dok su se u off-programu predstavili lokalni, istarski projekti, a sve je pratio zabavni i glazbeni program.

„Poreč Dox osobit je i važan događaj, ne samo za naš grad, već i za cijelu regiju. Ove smo godine doživjeli da je višegodišnje ulaganje publika prepoznala kao kvalitetnu multimedijsku ponudu, vjerujem da je upravo zato posjećenost filmskih projekcija, izložbe, koncerata i AfterDox partija bila takva. Možemo reći da festival ima svoju publiku koja raste iz godine u godinu. Svakako planiramo zadržati sve što je dobro i raditi na tome da festival bude bolji. Neki od planova su ojačati ga pokretanjem tematskih filmskih radionica tijekom godine, a konačni filmski proizvodi bili bi prikazani u off-programu idućeg festivala. Na taj bi način Dox raskrilio vrata ljubiteljima i mogućim autorima dokumentarnog filma“, kazala je Snježana Radetić, ravnateljica POUP-a.

image005 (1200x800)

Konkretno govoreći, 7. Poreč Dox posjetilo je 58% više publike nego prošle godine, odnosno, prodano je 26% više ulaznica nego lani. Pored povećanog broja prodanih ulaznica važno je istaknuti još jedan pozitivan pomak. U odnosu na prošlu godinu dvostruko je više učenika pogledalo filmove na besplatnim školskim matinejama, njih čak 1450. Mladi su tako prepoznati kao važan element u razvoju publike, a ponuđena su im tri izvrsna edukativna dokumentarca – „Planet Ocean“ u suradnji s porečkim festivalom moru aMore, „Demokracija“ na temu donošenja EU zakona i „Amazonija“ koja biljni i životinjski svijet prikazuje na posebno zanimljiv način.

Kako ne bi ostali samo konzumenti sadržaja, srednjoškolci su dobili priliku prezentirati i vlastiti rad u off-programu. Učenici Srednje škole Mate Balote prikazali su dokumentarac „Ljubav ima četiri oka, a opet je slipa“, nastao tijekom projekta zavičajne nastave Istarske županije. Na Doxu je prikazan i dokumentarac „Gdje si bio četrdeset i četvrte“ udruge Mutila, još jedan projekt koji je pronašao podršku na festivalu.

“Uz kvalitetan filmski program, Poreč Dox treba imati i funkciju platforme za predstavljanje naših, domaćih projekata. Ako se netko u Istri bavi dokumentaristikom i svoj rad želi prikazati široj publici, Dox u tom slučaju treba biti na raspolaganju. To je jedan od prioriteta koji si postavljamo za budućnost. K tome, Poreč Dox napokon na svim razinama ima podršku koju zaslužuje, i to je odličan poticaj za daljnji rad“, rekao je Aleksandar Poropat, voditelj projekta.

image009 (1200x800)

U POUP-u naglašavaju važnost kvalitete ponuđenog sadržaja te održavanja kulturnih manifestacija kroz cijelu godinu, kako bi grad Poreč uspostavio jedan zdrav, urbani ritam, a Poreč Dox vide kao jedan od strateški važnih projekata za takav kulturni razvoj grada. S druge strane, publika uvelike počinje prepoznavati ovaj festival kao svoj vlastiti, pa ako je suditi po sedmom izdanju Poreč Doxa – festival čeka svijetla budućnost. Iako mu je tek sedam godina, a neke stvari još treba unaprijediti, Istra u Poreč Doxu svakako ima i imat će jednu veliku vrijednost.

Izvor

Fotografije Andi BANČIĆ

Leave a Reply


− 1 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum