Riječke spisateljice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč u Gradskoj knjižnici Umag

Program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag završava u srijedu 8.  studenog u 20 sati susretom s dvije mlade književnice s izuzetno jake i kreativne riječke književne scene: Tea Tulić predstavit će svoju knjigu „Maksimum jata“, poetski roman o obitelji i gradu, a Željka Horvat Čeč autobiografski roman „4 brave“ o odrastanju u hrvatskoj provinciji.

image003Druga knjiga Tee Tulić “Maksimum jata” naslovom nagoviješta da se radi o poetskoj prozi koja govori o dinamici kolektiviteta – jatu. Nelinearne, ali intenzivne veze između narativnih i dijaloških odlomaka knjige, postupno tvore sve veće, složenije, sinestetičke maglovite oblike i poput oblaka ili jata ptica podižu čitatelja do ekstatičnog, doslovno povišenog recepcijskog stanja. Ova knjiga proze Tee Tulić čita se u dahu i tek kada se nađe na kraju čitatelj postaje svjestan na kojoj se visini nalazi…

“4 brave” Željke Horvat Čeč donose priču djevojčice, infantilne pripovjedačice kojoj se u pisanju još miješaju standard i dijalekt, čija je sintaksa jednostavna, o njezinu odrastanju i školovanju od prvoga do šestoga razreda, u međimurskom selu, u razdoblju od 1991. do 1996. Njezina „krivnja“ je u tome što ne ide na vjeronauk kao sva druga djeca, te što su neki članovi njezine obitelji bili članovi Saveza komunista, baš kao i dobar dio Hrvata prije toga doba presvlačenja uvjerenja i nove gorljivosti.

Za Kristiana Novaka, koji također tematizira Međimurje u svojim djelima, knjiga Željke Horvat Čeč bila “jedan neočekivani tekst u kojemu autorica dotiče neuralgične točke društva koristeći perspektivu dječjeg lika, a da pritom taj roman ni u jednom trenutku nije manipulativan, ne izaziva sažaljenje već istinsku empatiju”. O romanu Tee Tulić, Novak je pak napisao: “Iako sav izgrađen na jezičnoj kreaciji, ovaj tekst ne bježi od odgovornosti spram aktualnosti, ne odmiče pogled od onoga što smo postali. Iako na mahove pesimističan, pruža utjehu. Jer, štogod da jesmo, nismo postali imuni na ljudsku patnju i ljepotu. U to se ugrađuje ova vrhunski precizna i filozofski moćna poetska proza.”

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum