„Kabinet doktora Caligarija“ Roberta Wienea na KLUBODROMU PULSKE FILMSKE TVORNICE

Njemački crno-bijeli nijemi horor iz 1920. godine, „Kabinet doktora Caligarija“ (Das Cabinet des Dr. Caligari) Roberta Wienea, bit će prikazan u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 7. prosinca, u 20 sati. Večer će voditi Ivana-Nataša Turković, a ulaz u Klub PFT-a (Stiglicheva 12) je slobodan.

Cabinet-Of-Dr.-Caligari posterFilm o bolesnom hipnotizeru (Werner Krauss) koji iskorištava mjesečara (Conrad Veidt) za ubojstva je prvoklasni proizvod njemačkog ekspresionizma i prvi pravi horor u povijesti kinematografije. Priča započinje prisjećanjem mladog Francisa na niz misterioznih ubojstva koja su potresla gradić Holstenwall, dok radnju pokreće dolazak doktora Caligarija i njegove sajmišne atrakcije – mjesečara Cesara. On ima moć predviđanja budućnosti koja u tom trenutku nije nimalo bezazlena…

Ovo remek-djelo karakteriziraju fantastična i surealna atmosfera, mračni i iskrivljeni vizualni stil sa oštrim oblicima, krivim i zavijenim linijama, strukturama i krajolicima koji se naginju i uvijaju pod neobičnim kutovima, te sjenama i linijama svjetlosti naslikanim direktno na setu. Scenarij je nadahnut različitim životnim iskustvima scenarističkog dua – Hansa Janowitza i Carla Mayera – koji su bili pacifisti i izgubili povjerenje u vlast nakon vojevanja u Prvom svjetskom ratu. Oni su obradili temu brutalnog i neracionalnog autoriteta, pa Dr. Caligari predstavlja njemačku vojnu vlast, dok Cesare simbolizira čovjeka iz naroda kojega se, kao i vojnika, priprema za ubijanje. Tu je još i tema poljuljanog kontrasta između bolesti i zdravlja, subjektivne percepcije realnosti, kao i dualnosti ljudske prirode. Priča je ispričana na apstraktan način, poput bajke, i pridaje malo pažnje psihološkoj motivaciji likova, koja je snažnije naglašena u vizualnom stilu filma.

dr. caligari

„Kabinet Dr. Caligarija“ se smatra klasikom i imao je značajan utjecaj na američke filmove, osobito horore i noir filmove, a ujedno je uveo tehnike poput iznenadnog obrata i nepouzdanog naratora.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 9 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum