Predstavljanje rezultata radionice istraživanja kroz tekst i dizajn “Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje”

Javna prezentacija rezultata besplatne radionice istraživanja kroz tekst i dizajn “Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje“ bit će održana u subotu, 2. prosinca, s početkom u 11 sati, u Srpskom kulturnom centru Istre. Ulaz je slobodan.

DSC_0387-1-435x300Organizator radionice je MP3 platforma u suradnji s kolektivom OAZA iz Zagreba i udrugom Zvona i Nari iz Ližnjana. Radionica pod nazivom “Paradoks fikcije: bilješke o mjestima industrijske proizvodnje” bavi se istraživanjem i reinterpretacijom mikrokulture industrijske proizvodnje kroz tekst i dizajn. Cilj radionice je preispitivanje i poticanje dijaloga o određenim zanimljivostima kulturne industrijske baštine i njihovim širim društvenim implikacijama. Na koji način socio-kulturalni te ekonomsko-politički okviri utječu na strukturu mjesta? Kako individualno iskustvo mjesta stvara nova značenja i namjene tog istog mjesta? Kako revalorizirati postojeću percepciju industrijske kulturne baštine i njenog očuvanja alatima dizajna? – samo su neka od pitanja na osnovu kojih su polaznici krenuli graditi vlastite priče.

Dvanaest polaznika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, od ponedjeljka 27. studenoga bave se mjestima industrijske proizvodnje u Istri, koji im služe kao izvor inspiracije za kreaciju koncepata i njihovih materijalnih prototipova. Nakon uvodnog predavanja mentorica Maje Kolar i Ivane Borovnjak iz Umjetničkog kolektiva Oaza te komentora Ognjena Rađena iz udruge Zvona i Nari iz Ližnjana, polaznici su imali priliku poslušati predavanje antropologa i etnologa doc. dr. sc. Andree Matoševića (Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma), koje se ticalo rudara Labinštine i tehnika preživljavanja u podzemlju. Matošević je polaznicima govorio o rudarskom iskustvu rada i života u raškim i labinskim ugljenokopima tijekom 20. stoljeća stavljajući naglasak i na širu – simboličku i realnu – povezanost sa Paradoks fikcijeostalim profesijama među kojima se ističu brodograditelji, moreplovci i vojnici, a koji zajedno čine jednu od okosnica industrijske ere.

U utorak, 28. studenoga, polaznicima se obratio povjesničar prof. dr. sc. Miroslav Bertoša (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), koji ih je upoznao s poslijeratnom Pulom u svom predavanju “Pula 1947. La bici: društveni prestiž, dizajn, imaginarij”. Bertoša je kroz osobna sjećanja iz djetinjstva sudionicima pripovijedao o tadašnjoj materijalnoj i simboličkoj vrijednosti bicikla kao statusno prestižnog imovinskog predmeta koji je mnogima predstavljao nedostižnu želju. Uz razne reference poput “Od lokalnog do globalnog” Lászla Krasznahorkaija, “Seiobo je bila tamo dolje” Rolanda Barthesa i “Pohvala biciklu” Marca Augéa, Bertoša je predstavio čitav niz odrednica koje se tiču bicikla.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima polaznici su posjetili Rašu gdje ih je dočekao Mladen Bajramović, predsjednik udruge Istarski ugljenokopi Raša koji im je govorio o izgradnji Raše te s njima obišao najznačajnije punktove mjesta. Nakon posjeta, sudionici su kreativan rad nastavili u prostorijama KUC-a Lamparna u Labinu, gdje ih je pozdravio Dean Zahtila, predsjednik Labin Art Expressa XXI.

U tijeku je praktičan rad mentora i polaznika koji se nastavlja do subote, kad će rezultati biti predstavljeni javnosti.

Donatori: Zaklada “Kultura Nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum