Prezentacija priručnika „ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari“ u Pazinu

Prezentacija priručnika „ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani“ bit će održana u srijedu, 20 prosinca u 14 sati u čitaonici pazinske Gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila. Na predstavljanju će govoriti Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu IŽ, Josip Šiklić, ravnatelj škole i Noel Šuran, koordinator projekta Institucionalizacije zavičajne nastave IŽ

Osnovni cilj projekta Istarske županije pod nazivom Institucionalizacija zavičajne nastave je formiranje institucionalnog oblika očuvanja istarskog zavičajnog identiteta odnosno uvođenje zavičajne nastave i tradicijske kulture u predškolske ustanove te osnovne i srednje škole na području Istarske županije te očuvanje regionalnog bogatstva i regionalne posebnosti Istre.

U protekle tri godine radne skupine za implementaciju zavičajnosti u kurikulume predškolskih ustanova te radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovne i srednje škole intenzivno su radile na pripremi prijedloga projekta zavičajne nastave te koordinirale proces načina implementacije zavičajnih sadržaja u školske i predškolske kurikulume.

Sukladno proceduri usvajanja pedagoških/školskih kurikuluma te godišnjih planova i programa rada predškolskih ustanova i škola s implementacijom programa zavičajnosti započelo se u pedagoškoj godini 2014./2015. u 20 predškolskih ustanova, a u pedagoškoj godini 2016./2017. u program se uključilo 22 predškolske ustanove. U školskoj godini 2015./2016. s implementacijom programa zavičajnosti se započelo u 24 osnovnih škola, a u školskoj godini 2016./2017. u program se uključilo 30 osnovnih škola.

S implementacijom programa zavičajnosti u 16 srednjih škola se započelo u školskoj godini 2016./2017.

Temeljem iskazanog interesa u pedagoškoj godini 2017./2018. program zavičajnosti bi se provodio u 19 predškolskih ustanova, a zavičajna nastava u 38 osnovnih škola i 18 srednjih škola s područja Istarske županije.

Pokazatelji uspješnosti realizacije ciljeva:

– izrađena je web stranica zavičajne nastave www.za-nas.hr, putem koje možete dobiti osnovne informacije o projektu te saznati više o novostima iz područja zavičajne nastave i obrazovanja i događanjima vezanih za djecu i omladinu. Putem web stranice možete postavljati pitanja i dati prijedloge i postati suradnik u projektu.

– 14. i 15. ožujka 2017. godine održani su sastanci radnih skupina radi usvajanja prijedloga i koordinacije završne prezentacije projekta zavičajne nastave u Rovinju, Vrsaru i Pazinu.

– 05. svibnja 2017. godine u Rovinju održana je završna prezentacija projekata predškolskih ustanova uključenih u projekt pod nazivom „Istra u očima djece- dijete u prošlosti“

-održan je stručni skup za odgajatelje predškolskih ustanova uključenih u projekt

-predstavljene su radionice tradicijskog načina života Rovinja u kojima mogu sudjelovati djeca, odgajatelji i roditelji

-28. travnja 2017. godine u Vrsaru održana je završna prezentacija projekata osnovnih škola pod nazivom „Škole u srcu zavičaja / Scuole nel centro dell’Istria“, na kojoj je svaka od ukupno 30 osnovnih škola uključenih u projekt usmeno predstavila svoj najbolji projekt.

-12. svibnja  2017. godine u Pazinu održano je  završno predstavljanje projekata svih 16 srednjih škola uključenih u projekt pod nazivom „Festival zavičajnosti“ .

-27. lipnja 2017. u Novigradu održani su sastanci radnih skupina za predškolski odgoj, osnovne škole i srednje škole. Na sastancima radnih skupina usvojeni su prijedlozi ustanova koje su se prijavile na objavljeni natječaj za sudjelovanje u projektu u pedagoškoj / školskoj godini 2017./ 2018.

Istaknuto je zadovoljstvo prijemom projekta u lokalnim zajednicama te praćenjem u medijima / GlasIstre, La voce del popolo, TV Istra, Radio Istra, portali…/.

Dogovoren je i sadržaj  instruktivnog dana koji je održan u listopadu u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu. Usvojeno je izvješće vezano uz izdavanje knjižice, prijedloga kurikuluma pod nazivom ISTRAživanje – istarski istraživački itinerari / ISTRIAndo – itinerari di ricerca istriani te dogovoren je kraj rujna 2017. godinu kao rok za izradu prijedloga sadržaja „Priručnika za zavičajnu nastavu Istarske županije – Regione Istriana“.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum