Izložba Vidana Papića u galeriji SKUC

Otvorenje izložbe Vidana Papića bit će održano u petak 12. siječnja, s početkom u 19 sati u pulskoj galeriji Srpskog kulturnog centra.

Vidan Papić je srpski grafički dizajner, slikar i sveučilišni profesor. Rođen je, kao drugo dijete u obitelji Papić, u Gornjem Milanovcu, 23. listopada 1960. godine. Završio je srednju školu primijenjene umjetnosti “Đorđe Krstić” 1979. u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1984. u klasi B. Likića i Božidara Dzemkovića. Završio je poslijediplomski studij u klasi B. Kršića na temu “Grafika knjige” 1984. godine.

Za vrijeme studija jedan je od osnivača lista studenata Univerziteta u Kragujevcu “Pogledi” i grafički urednik studentskih listova Student i NON. Od 1985. radi u NIP „Dečje novine“ iz Gornjeg Milanovca, gdje je glavni likovni urednik muzičkog časopisa Džuboks, u razdoblju 1985-1987, a zatim i likovni urednik svih revijalnih izdanja Dečjih novina, kao što su: Eureka, Mala Eureka, JU Video, Melos, Osmosmerka i drugih, u periodu 1986-1989. Glavni likovni urednik Dečjih novina postaje 1989. godine.

Godine 1990. imenovan je za umjetničkog direktora NIP Dečje novine, u čijem je dizajn studiju radilo 18 dizajnera koji su uređivali cjelokupnu izdavačku djelatnost Dečjih novina obuhvaćajući 22 redakcije, gdje ostaje do sloma firme 1994. kada stupa u status slobodnog umjetnika.

Osim već spomenutog rada na dizajnu časopisa, surađivao i učestvovao u građenju imidža mnogih rok bendova širom stare Jugoslavije: Smak – Kragujevac, Galija – Niš, Bjesovi – G. Milanovac, Pečat – Novi Sad, Trula koalicija – G. Milanovac, Zvoncekova Bilježnica – Aranđelovac, Osvajači, Propaganda 117, Agata – Kragujevac itd.

Jedan je od osnivača Međunarodnog bijenala umjetnosti minijature u Gornjem Milanovcu. Učesnik je preko 30 likovnih kolonija i simpozija iz oblasti umjetnosti i likovne kulture. Objavio je niz stručnih tekstova i stručnih referata iz oblasti likovne kulture i dizajna, u inostranim i domaćim časopisima.

Dizajnirao je više od 110 zaštitnih znakova i logotipa za razne brendove, firme, ustanove i rok grupe. Od sredine devedesetih živi u Kragujevcu. Od 2013. je član Senata Univerziteta u Kragujevcu, kao član Rektorskog kolegija, a istovremeno i redovni profesor i prorektor za umjetnost, kulturu, izdavaštvo i vizualizaciju.

Priredio B. V.

Leave a Reply


3 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum