Otvoren natječaj za Nagradu Radoslav Putar

rok: 11.03.2018

Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb u suradnji s YVAA – Young Visual Artists Award, Residency Unlimited, New York i Trust for Mutual Understanding, New York raspisuje Natječaj za Nagradu Radoslav Putar 2018., za likovne umjetnike do 40 godina starosti, uključujući godište 1978. Nagrada se dodjeljuje za kvalitetu, hrabrost i inovativnost, za umjetnička djela realizirana u 2017. i 2018. godini. Natječaj je otvoren zaključno do nedjelje, 11. ožujka 2018.

Svi prijavljeni kandidati ili predlagači biti će u najkraćem roku pismeno obaviješteni o rezultatima natječaja, a najkasnije do 31. ožujka 2018. Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiti će priliku boraviti na rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u New Yorku, u trajanju od 8 tjedana. U obzir za natječaj dolaze djela izvedena u svim medijima likovnih umjetnosti: slikarstvu, kiparstvu, grafici, crtežu, instalacijama, fotografiji, videu, novim medijima i performansu. Djela iz područja primijenjene umjetnosti, dizajna, kazališta i filma nisu uključena u natječaj.

Umjetnici se na Natječaj mogu prijaviti samostalno, a pravo prijedloga kandidata imaju i institucije i profesionalni djelatnici iz područja likovnih umjetnosti. Prijavljeni kandidati ne moraju biti državljani Republike Hrvatske, ali njihov umjetnički razvoj i rad moraju biti vezani uz hrvatsku kulturnu scenu. Natječaj je namijenjen umjetnicima do 40 godina starosti isključivo pojedinačno. Rezidencijalni program u New Yorku godišnje može primiti samo jednog umjetnika iz Hrvatske. Umjetnici koji se prijavljuju na Natječaj moraju biti aktivni na sceni i izlagati u Hrvatskoj, najmanje tri godine. Studenti se ne mogu prijavljivati na natječaj. Kandidati koji žive ili borave u Hrvatskoj a nisu hrvatski državljani, moraju biti prepoznati kao umjetnici koji su kontinuirano aktivni na hrvatskoj likovnoj sceni tijekom nekoliko proteklih godina. Svi prijavljeni umjetnici moraju tečno govoriti engleski jezik kako bi mogli aktivno sudjelovati u rezidencijalnom programu tijekom boravka u New Yorku.

Finalisti (4) će biti odabrani temeljem predanih prijava, ranijih izložbi na kojima su sudjelovali, i predstavljenog potencijala. Međunarodni stručni žiri odabrat će između prispjelih prijava četiri finalista koji će se predstaviti na zajedničkoj izložbi, u Rijeci, u organizaciji MMSU, u četvrtak, 7. lipnja, u 20 sati. Na otvorenju izložbe Stručni žiri će, nakon pregleda radova i razgovora sa svakim od finalista, izabrati i proglasiti dobitnika Nagrade Radoslav Putar za 2018. godinu.

Wendy W. Luers, osnivačica i ravnateljica Foundation for a Civil Society je 1990. zajedno s Predsjednikom Vaclavom Havelom i grupom umjetnika disidenata u Čehoslovačkoj osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, s namjerom da se umjetnicima mlađima od 35 godina prizna umjetnička izvrsnosti, i da im se omogući iskustvo boravka u SAD-u. Institut za suvremenu umjetnost je 2017. godine dobnu granicu pomaknuo na 40 godina za umjetnike koje se natječu u Hrvatskoj. YVAA – Young Visual Artists Awards program osnovan je tijekom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, s podrškom zaklade Trust for Mutual Understanding iz New Yorka. Danas 12 europskih država članica čine ovu mrežu: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska, Mađarska i Crna Gora. Residnecy Unlimited (RU) je od 2015. organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u New Yorku.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum