Kampanja 1% za kulturu Mreže Culture Action Europe

Podržavanje Europe je podržavanje kulture

• U nastojanju da osigura konkretne pomake u proračunu Europske unije za kulturu, a u kontekstu započetih diskusija u europskim političkim krugovima o budućnosti Europe nakon 2020. godine, mreža Culture Action Europe pokrenula je zagovaračku kampanju o važnosti kulture u EU. U okviru kampanje objavljen je Manifest koji mogu potpisati svi oni koji žele utjecati na povećanje postotka proračuna Europske unije za kulturu u trenutnoj, ali i budućoj financijskoj perspektivi.

Svojim e-potpisom možete podržati dva glavna cilja kampanje – osiguravanje alokacije 1% proračuna svake pojedine politike EU koji bi bio namijenjen kulturi te udvostručavanje izdvajanja za kulturu na općoj razini u Europskoj uniji. Mreža ističe kako postoji najmanje 20 objašnjenja zbog kojih kultura treba dobiti više sredstava i zašto donosi Europskoj uniji dodanu vrijednost te u okviru kampanje poziva sve zainteresirane da podijele svojih 20 razloga za ulaganje u kulturu i njeno smještanje u samo središte pregovora o EU proračunu nakon 2020. CAE također poziva sve zainteresirane da prošire glas o kampanji putem svojih društvenih mreža te da peticiju pošalju svojim ministrima kulture i financija te kreatorima politika i donosiocima odluka.

U namjeri da ponudi podatke koji podupiru uvjerenje da bi kultura trebala biti u središtu svake politike, mreža je u suradnji s istraživačkom organizacijom Budapest Observatory iz Mađarske objavila i publikaciju “The Value and Values of Culture” u kojoj je dala pregled na koji način kultura doprinosi različitim politikama.

Culture Action Europe je međunarodna organizacija koja zagovaranjem i lobiranjem promovira kulturu i umjetnost kao jedan od potpornih stupova europskog projekta te okuplja preko 10.000 organizacija koje djeluju u 14 umjetničkih disciplina.

Izvor

Leave a Reply


9 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum