Konvencija o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih ekspresija: Preoblikovanje kulturnih politika – Monitoring

Novi UNESCO-ov globalni Izvještaj o preoblikovanju kulturnih politika bitan je instrument za implementaciju Konvencije o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnih ekspresija iz 2005. godine. Konvencija je trenutno ratificirana od 146 različitih strana(ka) – uključujući i Europsku uniju – a služi jačanju kapaciteta za provedbu, stvaranja, produkcije i diseminacije kulturnih dobara, službi i aktivnosti.

Izvještaj služi kao dokaz implementacije Konvencije i njezinih ciljeva u 10 područja monitoringa: od digitalnog okoliša i medijskih servisa, do spola i umjetničkih sloboda. Time pratimo kako su inovativne kulturne politike implementirane na regionalnim i lokalnim levelima, kao i koji su njihovi pozitivni učinci na cijeli proces kulturnog upravljanja. Ovaj Izvještaj ukazuje i na konstantne nejednakosti i (pod)reprezentaciju žena u kulturnom sektoru. Statistike i podaci u Izvještaju ključni su u razvoju i implementaciji javnih politika koje su adaptirane sve većim potrebama kulturnog sektora.

Države u Konvenciji mogu pronaći podršku za implementaciju javne politike za razvoj jakih i dinamičkih kulturnih i kreativnih sektora industrije, a UNESCO se obvezao dalje razvijati efektivne i samoodržive javne politike u tim područjima. Put je jasan ali zahtjeva kooperaciju vlade i nevladinih aktera u četiri ključna područja: jače upravljanje za kulturu, unaprjeđenje uvjeta za mobilnost umjetnika, integriranje kulture u strategije održivog razvoja, promocija ljudskih prava i fundamentalne slobode. Ta su četiri cilja usko povezana s 2030 Agendom za održivi razvoj.

Cjeloviti službeni Izvještaj pronađite ovdje.

Leave a Reply


4 + = 12

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum