Otvorena izložba Borisa Ljubičića u galeriji HUIU

Jednina množine – crvena nit identiteta

• Otvorenje izložbe Borisa Ljubičića „Jednina množine – simbol, znak, logo, brend“ održano je u četvrtak, 8. ožujka u pulskoj Galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika.

Ljubičić je na otvorenju izložbe brojnu okupljenu publiku zabavio ispričavši nekoliko viceva, a o svom je radu govorio kao o kontinuitetu koji ima prepoznatljiv rukopis. On je ustvrdio da se današnji dizajneri dobro snalaze na manjim projektima kao što su plakati i tome slično, no da još uvijek kaskaju kada je u pitanju kreacija identiteta nekog proizvoda ili projekta. Za svoju neuspjelu kampanju da unificira dizajn Hrvatske – od zastave do novčanica – putem popularnih „kockica“, crvenih i plavih pravokutnika, kazao je da ne odustaje te da te motive namjerno koristi i u drugim dizajnerskim rješenjima s nakanom da se samom akumulacijom tih simbola oni u konačnici i nametnu kao najbolje moguće dizajnersko rješenje.

U ime Galerije HUIU govorio je dizajner Noel Mirković koji je zahvalio publici što se okupila u tako velikom broju te samom autoru. On je napomenuo da je na izložbi moguće razgledati veliki broj Ljubičoćevih radova te da važan segment predstavlja i sam opis stvaralačkog procesa- od ideje, preko skica sve do konačnog dizajna.

Izložba je dio galerijske programske linije „Dizajniranje povijesti – Historizacija dizajna“ te predstavlja pregled Ljubičićevog dizajnerskog rada u području dizajna zaštitnih znakova i logotipa najrazličitijih institucija, tvrtki, manifestacija i proizvoda u vremenskom rasponu od 1970. do danas. Kustos izložbe je Marko Golub, a njeno pulsko gostovanje zajednički organiziraju Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika i Hrvatsko dizajnersko društvo.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


6 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum