Predavanje Davida Orlovića “Etiopski rat i fašizam u Istri (1935. – 1936.)” u Puli

Javno predavanje Davida Orlovića, mag. hist., “Etiopski rat i fašizam u Istri (1935. – 1936.)” bit će održano u petak, 2. ožujka, s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula). Organizator predavanja je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

„Etiopsko Carstvo (Abesinija) bilo je među rijetkim samostalnim afričkim državama u razdoblju između dva svjetska rata. Tijekom 1930-ih postalo je metom kolonijalnih ekspanzionističkih ciljeva fašističke Kraljevine Italije koja ju je, koristeći superiornije naoružanje, u krvavome ratu 1935. i 1936. godine porazila i okupirala. Danas poprilično zaboravljeni ‒ rat i okupacija koja je uslijedila, bili su označeni masovnim ubojstvima i ratnim zločinima širokih razmjera. Kao i u ostatku Italije, fašistički je režim i u Istri iskoristio ovaj rat kako bi javnosti ponudio propagandni spektakl, što je naišlo na velik otpor istarskih antifašista, čiji su sinovi bili izloženi pogibelji na dalekom ratištu“, piše u opisu predavanja.

David Orlović, mag. hist., rođen je 1987. godine u Puli. Diplomirao je povijest na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Trenutno radi kao nastavnik povijesti u Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Medulin i Osnovnoj školi Monte Zaro Pula. Redovito objavljuje priloge u domaćim časopisima, uglavnom o temama iz međuratne povijesti Istre te sudjeluje na znanstvenim skupovima. Koautor je knjiga „Dani u Wagni“ i „Turizam medulinske rivijere“. Sudjeluje u projektu interpretacije srednjovjekovne glazbe u sastavu Trobadorz.

Izvor

Leave a Reply


− 5 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum