Premjera „Sluškinja“ u režiji Damira Zlatara Freya u Istarskom narodnom kazalištu

Ispitivanje klasnih razlika i lažnog morala

• Kako to izgleda kada obespravljeni i potlačeni građani pokušavaju promijeniti vlastitu situaciju tema je kojom se u „Sluškinjama“ pozabavio Jean Genet, francuski autor čije je djelo na malu scenu Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula postavio redatelj Damir Zlatar Frey. Otuda kreće ispitivanje klasnih razlika kao i lažnog morala i negativnih emocija – poput pohlepe i sebičnosti – koje prožimaju sve društvene slojeve.

U predstavi koja je premjeru imala u petak 2. i koja će igrati do 7. ožujka pratimo dvije sluškinje, sestre Claire (Rada Mrkšić) i Solange (Petra Blašković), koje su nezadovoljne vlastitim položajem te bi ga rado zamijenile za gospodaričin. Ispušni ventil im predstavlja imitiranje Gospođe (Ronald Braus), prema kojoj osjećaju istovremeno i ljubav i mržnju (ali ponajviše ljubomoru i zavist), te naizmjenično sadomazohističko uprizorivanje njezinog ubojstva, naravno dok je ona odsutna.

Njihova se igra odvija u salonu/garderobi sa stolicama, dvosjedima i drugim uobičajenim salonskim namještajem (kao i nizom sjajnih haljina i krzna), ali i s nekoliko hrpa šarenih latica koje će ubrzo prekriti cijeli pod. Tu je i mnogo kristalnih lustera koji su preuzeli ulogu zastora, pa se na početku predstave podižu s tla, dok se na kraju ponovo spuštaju. U predstavu nas uvodi inspicijent (Manuel Kaučić), koji sve vrijeme sijedi postranice za stolićem s lampom i tekstom, te povremenim sufliranjem i upadicama ruši četvrti zid. On poziva na pozornicu glumce koji na obradu pjesme „Life is Life“ izvode u playbacku uvodnu špicu. Potom se počinje „kotrljati“ mučna i nasilna priča u kojoj razonoda i intriga sestara dovodi do ludila i tragičnog završetka.

U prvom dijelu predstave prevladavaju visoki tonovi – sestre uglavnom viču što ubrzo postaje monotono i zamorno. Tu leži jedna od glavnih zamjerki redateljevog rada s glumcima – previše je dernjave i histerije koje ne dozvoljavaju tekstu (i izvođačima) da diše. Glumački su pak izvrsno odrađeni mirniji trenuci, kada dolazi do izražaja bravura trija u nijansiranju suptilnijih stanja svijesti. Opaska ide i tipično ujednačenom govoru na hrvatskoj pozornici, ovdje posebice upadljivom zbog klasnih razlika između likova, te stilski nedorađenoj ideji kako bi on trebao izgledati. Rezultat je mješavina realizma, groteske i karikature, odnosno poetska disonanca. Inače, glumci su korektno odradili posao, a Braus se odlično snašao u ulozi gospođe iz visokog staleža nadahnute arijama operetne dive. To je i u skladu s Genetovom željom da prikaže ženstvenost bez žene, iako je on želio da dečki igraju sluškinje.

Zlatar Frey je u Genetovoj jednočinki naglasio komični i groteskni element, dok je pomalo nedorečen ostao pristup spram angažiranosti ovog djela koje propitkuje čovjekov poriv za nadmoći nad drugima i temelje klasne podijele koji, kao što je Genet pitoreskno dočarao, leže u želji svakog od nas da upravo mi budemo na mjestu onih koji su iznad nas. Inače, Zlatar Frey potpisuje i dramaturgiju, scenografiju, kostimografiju, koreografiju te izbor glazbe. Predstavu je produciralo Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula.

Tekst Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Foto INK/Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ

Leave a Reply


+ 6 = 15

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum