ART PANOPTIKUM u Gradskoj radionici

Nova prezentacija naziva Art Panoptikum koja se sastoji od izbora recentnih izložbi, vijesti i zanimljivosti iz svijeta vizualnih umjetnosti bit će održana u subotu 21. travnja u 20 sati u Gradskoj radionici. Ova aktivnost namijenjena je svima koji žele dobiti više informacija o aktualnim zbivanjima i zanimljivostima iz tog područja, a priprema i vodi je Boris Bogunović.

Prezentacija u trajanju oko sat vremena obuhvatit će kao i uvijek više tema. Što se tiče recentnih izložbi bit će predstavljene izložba „Passioni visive“ talijanskog kipara Marina Marinija u prostoru zbirke Peggy Guggenheim u Veneciji, zatim grupna izložba pod nazivom „The Other Transatlantic“ o kinetičkoj i op-art umjetnosti u Istočnoj Europi i Latinskoj Americi koja se odvija u muzeju suvremene umjetnosti Garage u Moskvi, izložba japanskog arhitekte mlađe generacije Junya Ishigamija u prostoru Cartier fondacije za suvremenu umjetnost u Parizu, a također instalacija japanske umjetnice i performerice Chiharu Shiota u jedinstvenom prostoru kapelice u The Yorkshire Sculpture Park. Pored toga ukratko će se predstaviti najznačajnija ostvarenja ovogodišnjeg Bijenala suvremene umjetnosti u Sydneyu.

U dijelu prezentacije gdje se predstavljaju razni umjetnički sajmovi bit će riječi o nedavno završenom šestom sajmu Art Basel Hong Kong kao i desetom izdanju sajma Art Dubai dok će u seriji predstavljanja umjetničkih rezidencija biti riječ o Fogo Island Art organizaciji koja na malom otoku Fogo u blizini Newfoundlanda u Kanadi ugošćuje umjetnike iz cijelog svijeta. U dijelu aktualnosti predstavit će se najnoviji radovi poznatog grafiti umjetnika i aktiviste Banksya u New Yorku, a kao posebno zanimljiva tema obradit će se posebni oblik komunalnih art programa u SAD-u. Pored svega, u seriji priča iz svijeta umjetnosti pokazat će se kako su pojedini umjetnici, od Marcela Duchampa, preko Claes Oldenburga pa do Mone Hatoum i Marcela Dzame te drugih koristili običan putni kofer u stvaranju umjetničkog djela.

Prezentacija je oblikovana tako da pruži informacije na jednostavan i razumljiv način te popraćena tekstom i vizualno obogaćena fotografijama i video isječcima iz popratnih medijskih materijala te izborom iz članaka različitih internetskih izdanja koja profesionalno prate suvremene umjetničke i kulturne teme.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum