Dani medijske pismenosti u Puli, Rovinju i Žminju

Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokreću Dane medijske pismenosti. Od 19. do 21. travnja, ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijat će se brojne aktivnosti i događanja kojima je cilj informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

Program Dana medijske pismenosti

Pula:

17. travnja u 17 sati

Predavanje dr.sc. Danijela Labaša ‘Izazovi digitalnih medija u obitelji i školi’

OŠ Kaštanjer, Ul. Rimske centurijacije 29, Pula

Cilj predavanja je educirati roditelje o sigurnosti djece na internetu i upoznati ih s potencijalnim opasnostima koji prijete djeci u virtualnom svijetu. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Organizator projekta (O)siguran online je Wiener osiguranje.

20. travnja u 18 sati

Predavanje ‘Internetske prevare (i kako se zaštititi)’

Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Središnja knjižnica, Kandlerova 39, Pula

Internet je globalni fenomen u komunikaciji i skladištenju informacija, a samim time i idealan način za razne vrste prevara. One nisu ograničene na određene skupine, već su usmjerene na sve korisnike, bez obzira na radno mjesto, obrazovanje ili inteligenciju. Na što treba obratiti pažnju, kada biti obrezan i kakve sve prevare postoje? Predavanje vodi Igor Karasi.

Rovinj:

17. travnja

Predavanje ‘Sigurnost na internetu. Znamo li što se događa djeci u vritualnom svijetu?’

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj, Carduccijeva 13, Rovinj

Predavanje na Županijskom stručnom vijeću za Školske preventivne programe na temu sigurnosti na internetu obuhvatit će prikaz rezultata EU Kids Online istraživanja (prvog nacionalnog komparativnog istraživanja u Hrvatskoj o navikama djece i mladih na internetu) te pedagoške modele prevencije elektroničkog nasilja. Predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš, predsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Žminj:

20. travnja u 19 sati

Razgovor ‘40 lit kako jedan hip: satira kao novinarska praksa?’ i izložba fotomontaža iz La Kosti

Gradska knjižnica i čitaonica Pula – Knjižnica Žminj, Čakavska kuća,

Fotografija govori više od tisuću riječi, a fotomontaža još i više. Ona je lažna jer je montirana, ali upravo zato razgolićuje istinu. Politička fotomontaža oblik je satire. U tim okvirima i oko njih, više ili manje uspješno, kreću se fotomontaže u La Kosti, tjednom humoristično-satiričkom podlistku Glasa Istre.

Pisma Zvane Lakodelca naslovljena s “Lipi moji”, serija duhovitih i satiričkih novinskih tekstova koje pod pseudonimom piše Drago Orlić, objavljuju se od 1977., a od 1993. u humoristično-satiričkoj rubrici Glasa Istre La kost. Ukupno ih je do sada objavljeno više od 1.300 te su ukoričene u deset zbirki nazvanih jednostavno “Lipi moji”.

Razgovor: Drago Orlić, Goran Prodan, Vladimir Bugarin

Izvor

Leave a Reply


9 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum