Izložba BENA CAINA u vodnjanskoj Apoteci

“Small Subject Factory”

• Izložbom Bena Caina naziva „Small Subject Factory“ u subotu, 28. travnja u 20 sati, vodnjanska Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, započinje izlagački program u 2018. godini i obilježava pet godina rada.

„Umjetnička praksa Bena Caina bavi se pitanjima rada, proizvodnje, umjetnosti te konteksta koji ih oblikuju. Materijalni i nematerijalni rad, industrijska proizvodnja, procesi komodifikacije i njihov odnos prema društvenoj okolini i umjetničkoj produkciji te uvjeti u kojima funkcioniraju, neke su od tema njegova interesa. Pitanja odnosa i interakcija tijela, predmeta i prostora, te subjekta i konteksta pretpostavke su koje pronalazimo u izložbi „Small Subject Factory“. Small subject – mali (poslovni) subjekt – ovdje je tvornica, kao mjesto i oblik organiziranog rada i aparatus mehanizirane materijalne proizvodnje.

„Tipologija i modeli suvremenoga rada, rastežu tijelo do čudnovatih novih oblika, ističe Ben Cain. Utrkivanja sa strojevima, rastežući granice i mogućnosti tijela ukazuju na uzaludnost tih utrka. Radovi na izložbi instalacije su koje ukazuju na interakcije i međuodnose različitih suprotnosti, struktura i tijela, stroja i čovjeka, kao i na potencijalnosti i perspektive upisane u protokole koji definiraju te odnose. Formira se osjećaj nesigurnosti, dvosmislenosti. Rukavi od tkanine, šivani od šarenog tekstila, fragmenti su odjeće koji funkcioniraju kao rezultat neke tvorničke proizvodnje. Podsjećaju na nedovršen ili obustavljen proces materijalne proizvodnje, rada, ili ostatke proizvodnog procesa. U kontekstu reprezentacije kao da podjednako predstavljaju i subjekt i objekt: predmet koji je prisutan, ali napušten i tijelo koje nedostaje. Kao “teatar objekata”, rad nas poziva da promislimo na koje načine možemo koristiti izložene predmete, metalne strukture – kao strojeve, rekvizite, kao strukture podrške, kao apstraktne konstrukcije, prepreke, napuštene predmete, kao kućna pomagala, sušilo, vješalicu, dio namještaja… Jasan i precizan formalni vokabular, sužen i pročišćen registar predmeta i apstraktni konceptualni postupci, te minimalističke intervencije, dio su umjetničke prakse Bena Caina. Performativnost predmeta, odnosno njihova “teatralizacija” u okviru izložbenoga postava stvara predstavu, dok se uloga gledatelja transformira iz promatrača u znatiželjnoga sudionika događaja. Bena Caina zanima uloga publike u društvenoj i kulturnoj produkciji, dok izložba postaje prostor mogućnosti i transformacije“, piše Branka Benčić u predgovoru kataloga.

Izložba Bena Caina „Small Subject Factory“ realizira se u okviru višegodišnjega programskog ciklusa Privremeni susreti. Izložbe, umjetnička i kustoska istraživanja unutar Privremenih susreta posvećena su redefiniranju i razotkrivanju niza odnosa: propituju društvene i prostorne odnose, te interakcije između objekata i subjekata, odnose unutar sustava umjetnosti, galerijskoga prostora, institucionalnog okvira i uvjeta rada. Ben Cain suvremeni je britanski umjetnik koji živi i radi u Londonu i Zagrebu. Njegova umjetnička praksa uključuje instalaciju, skulpturu, fotografiju, video, performans, tekst i zvuk. Predaje na londonskim sveučilištima Metropolitan University i Central Saint Martins. Završio je MA studij na Jan van Eyck Akademie u Maastrichtu. Sudjelovao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama i izlagao u međunarodnim institucijama poput Manifesta 9, Genk; Weils, Brussels, Turner Contemporary, Margate, Supplement Gallery, ICA, London, galerija Forum, galerija Greta, Zagreb; Busan Biennale, Korea. S Tinom Gverović realizirao je radove za Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji, te KM – Kunstlerhaus, Graz.

Program Apoteke realiziraju Branka Benčić i Matija Debeljuh sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Vodnjana i Istarske županije.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum