Objavljena imena dobitnika ZiN nagrada za književnost

Deset mjeseci nakon što je raspisan natječaj za ZiN nagrade za književnost, objavljena su imena pobjednika. Žiri u sastavu uredništva ZiN Dailyja: Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Ljubomir Grgorinić Rađen odlučili su da nositelji ZiN nagrada za književnost u 2018. godini budu sljedeći autori i autorice.

U kategoriji poezija dobitnica nagrade Pjesničko zvono, nagradnog jednotjednog boravka u svratištu Zvona i nari u Ližnjanu te novčane nagrade od 2.000 kuna (uz plaćene troškove puta) jest: Biljana Milovanović Živak za pjesmu „Moj voljeni i sitno pletivo“. U kategoriji proza dobitnik nagrade Prozni nar, nagradnog jednotjednog boravka u svratištu Zvona i nari u Ližnjanu te novčane nagrade od 2.000 kuna (uz plaćene troškove puta) jest: Ernad Osmić za priču „Discovery“. U kategoriji kritika dobitnici nagrade Kritičko i, nagradnog jednotjednog boravka u svratištu Zvona i nari u Ližnjanu te novčane nagrade od 2.000 kuna (uz plaćene troškove puta) jesu: Denis Peričić i Anita Peričić za kritički prikaz pod naslovom „Roman koji traži da ga se istraži“.

Svečana dodjela ZiN nagrada za književnost održat će se u dvorani knjižnice i književnog svratišta Zvona i nari u Ližnjanu u petak, 4. svibnja u 18 sati. Kao i svi događaji Zvona i nara i ovaj je otvoren za širu javnost.

„Čestitamo, također, svim sudionicima natječaja! Pravo obilje kvalitetnih radova, proze i poezije, možete nastaviti čitati na stranicama ZiN Dailyja već i stoga što ćemo i dalje objavljivati izabrane radove pristigle na natječaj“, navode organizatori. Slijedi obrazloženje žirija za dodijeljene nagrade:

„Stihovi Biljane Milovanović Živak niču iz tradicije ljubavne lirike, oslanjaju se na klasične motive (tu su Penelopa, Odisej i prosci), upleteni su u postmodernističko razračunavanje tekstualne stvarnosti i vantekstualne nestvarnosti pri tom zapravo donoseći ono iskonsko što tražimo u dobroj poeziji – naime, da nas takne u srce i da govori, zanosi suvremenim jezikom. Jezikom koji će nas uvjeriti kako se o ljubavi nikada ne možemo umoriti pjevati, kako ljubav baš kao i poezija nikada ne zastarijeva i kako, pa da, uvijek pobjeđuje. Pri tom ironija, cinizam, pastiš, citatnost i druga teorijska skalamerija uopće ne smetaju, dapače, potvrđuju dinamičnost vječnih, toplih, najsnažnijih emocija zapretenih u riječ, u spoznaju, u spas.

„Ernad Osmić finalist je ZiN nagrada za književnost i u kategoriji proze i poezije, a odnio je pobjedu za najbolju priču naslovljenu “Discovery”. Dinamična naracija, uvjerljivi dijalozi, odlično izabrani pravi pripovjedni trenutak – likove, naime, pratimo ispred rađaonice dok čekaju da na ovaj svijet pristigne novi život, daju priči Ernada Osmića prepoznatljivu svježinu i spontanost. To je priča “ispala iz rukava”, kratka, životna u kojoj su mudrovanja dva glavna lika o smislu života smekšana daškom nenametljiva humora. Tužan, smiješni život, ali život koji se slavi!

„Autorski dvojac, Denis Peričić i Anita Peričić u svojem kritičkom prikazu romana “Policijski sat” Luke Bekavca nude novo čitanje ovog eksperimentalnog romana nukajući čitatelje da u svojim traženjima za izazovnim štivom idu u pravcu istraživanja i neprihvaćanja dominantnih estetskih vizura i vrijednosti. Kritički prikaz koji potpisuju ovi vrsni dramaturzi i pjesnici svjedoči o snažnoj potrebi pisaca da razmišljaju i tekstualno odgovaraju na tekstove svojih kolega. Pisac koji je ujedno i prije svega, čitatelj, a zatim i kritičar i promotor rada svojih kolega, izazivajući sredinu u kojoj djeluje da pogleda na književne rubove gdje sve vrvi životom (treba, naime, samo podignuti tepih), takav pisac ispunjava u potpunosti svoje poslanje kulturnog djelatnika šire društvene odgovornosti. Ako je tih pisaca dvoje pa svojim dvostrukim potpisom upotpunjuju mnoštvo potpisa iz drugih iščitavanja baznog teksta, tim bolje, raskošnije, zanimljivije.“

Priredio B. V.

Izvor

Leave a Reply


9 + = 10

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum