Otvorena izložba “Triptih: pokret, fotografija, slika” u galeriji Orsola u Bujama

Projekt u kojem su zanemareni egoizmi

• U Gradskoj galeriji Orsola u Bujama, u četvrtak 5. travnja, otvorena je multimedijalna prezentacija troje umjetnika nazvana “Triptih: pokret, fotografija, slika”. Autori su performerica i glumica Tina Hofman, fotograf Fernando, te slikar Rok Zelenko. Izložbu je pred brojnom publikom proglasio otvorenom njen kurator Slađan Dragojević. Izložba ostaje otvorena do kraja travnja.

Izloženo je 40-ak radova na zidovima i stativima, a dio događaja su i videoprojekcija te performans maskirane osobe koja oponaša model u motivima sa slika. Pozadinu fotografija prepoznajemo kao atelijer slikara Roka Zelenka, a rasuto po podu galerije nalazi se 40-ak skica koje su služile za pripremu njegovih djela. Slike i fotografije prikazuju autore, a pridružuje im se kroz šminku i neke dodatke lik Harlekina. Harlekin je neka vrsta prethodnika performera, po prirodi šaljiv, lukavi prevarant, a njemu se suprotstavlja performerica, čija golotinja predstavlja nepatvorenu iskrenost, što stvara dojam da se ovom izložbom želi predstaviti nejasnu dvojbu između pravog i krivog puta kroz život. Među motivima sa slika nalazi se i čin vođenja ljubavi kao iskonski akt stvaranja koji je prethodio i samoj umjetnosti. Projekcija na zidu prikazuje slikara u toku svojeg stvaranja, uz pratnju zvuka pisaće mašine. Rad koji dominira izložbom je fotografija očiju likovnog umjetnika koji pozorno prate i promatraju posjetitelje kao neka vrsta Orwellovskog velikog brata Kafkijanskog karaktera. Ova je izložba pripremana tri godine, a uloge modela i performerice su pomiješane kao i uloge slikara i modela, te fotografa i modela. Iako se djela slikara, performerice i fotografa jasno razaznaju, ona nisu prostorno odvojena nego pomiješana u razmještaju, a izložba je po svojoj vrlo složenoj prirodi istovremeno skupna, zajednička i samostalna.

Kustos Eugen Borkovski u svojem opisu navodi: “U bazičnom dijelu ove zamisli učestvovalo je samo njih troje, a sada su, publici na uvid, ponuđeni izabrani rezultati njihovih aktivnosti. Pred nama su slike, crteži, fotografije. Najčešće one nude zaustavljeni pokret, gestu performerice. Uz to, također, nalazimo portretne slikarske radove i portretne fotografije druga dva sudionika. Ovaj tehnološki raznorodni niz svjedoči pretakanju medija iskaza. Zapravo, ulaskom u projekt, umjetnici postaju ovisni jedni o drugom. Na taj način, ovdje predstavljenim artističkim tragovima, svjedoče o zajedničkom činjenju. Cjelokupni, višekratni aktivitet i rezultati mogu se odrediti kao niz performativnih djelatnosti. Iako je samo Tina performerica, svi učesnici djeluju, čine, izvode radove. Nešto kao dobrovoljni ulazak u „Big brother“. S time da, naravno, nema velikog suca niti se djelatnosti nadziru tajno. Također, zanemareni su egoizmi. Jer, u svijetu kreativaca često nalazimo naglašen ego. Ovaj projekt to primiruje, anulira, inicira interakciju, pa rezultati iskazuju opuštenu ali kreativnu atmosferu. Prema predstavljenom materijalu, vinovnici se upuštaju u su-djelovanje.”

Tina Hofman rođena je u Zagrebu 1978.godine. Bila je članica dramskog studija ZKM-a pod vodstvom Ines Škuflić-Horvat i Vladimira Krušića. Profesionalno umjetničko obrazovanje stekla je na The Desmond Jones School of Mime and Physical Theatre (gdje studira fizički teatar po sistemima Decrouxa, Lecoqa i Johnstona) te Rose Bruford College u Londonu (gdje je stekla BA) na polju kazališnih studija, baveći se teorijom i dramaturgijom, kao i na brojnim radionicama svjetskih majstora (Complicite Theatre, Frantic, Antonio Fava, Suzuki Method, John Wright). Po završetku studija većinom nastavlja raditi u Velikoj Britaniji.

Rok Zelenko rođen je 1951. godine u Ljubljani. Njegovi roditelji bili su među osnivačima umjetničke kolonije na Grožnjanu. Poslije završenog studija slikarstva na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, Rok seli u Grožnjan. U sedamdesetima i osamdesetima Rok Zelenko obavlja različite javne dužnosti u umjetničkoj koloniji organizirajući kulturne programe i kulturološka istraživanja. Surađuje u životu muzičkog kampa, u uličnim predstavama, s arhitektonskim studijima te restauratorskim radionicama. Godine 1998. seli u Izolu (Slo), ali nastavlja raditi u svom ateljeu u Grožnjanu. Njegove osnovne tehnike likovnog izraza su slikarstvo i keramika. Rokov slikarski opus sastoji se od oko tisuću slika u tehnici ulja ili akrila na platnu. Svoje je radove izlagao na preko 150 samostalnih i otprilike isto toliko kolektivnih izložaba diljem Europe.

Fernando (punim imenom Marcus Stephen Rohan Fernando) rođen je u Dorchesteru od majke Engleskinje i oca Šrilankanca. Djetinjstvo je proveo u Americi i Guernseyu, studirao u Birminghamu, a danas povremeno živi i u Hrvatskoj. Fotografijom se počinje baviti prije petnaestak godina, uz primarnu kazališnu djelatnost (glumac je, glazbenik, lutkar i redatelj). Kroz objektiv Fernando prvenstveno odlučuje pratiti tijelo i pokret, a zanimaju ga stvarnosti i slučajnosti. Biva nadahnut unutarnjom i vanjskom prirodom, krugovima kretanja i bivanja, te prolaznošću.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


7 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum