Otvorena izložba „Small Subject Factory“ Bena Caina u vodnjanskoj Apoteci

O ljudima i strojevima

• Otvorenjem izložbe Bena Caina naziva „Small Subject Factory“ održanom u subotu, 28. travnja, vodnjanska Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, započinje izlagački program u 2018. godini i obilježava pet godina rada.

Naslovni Small Subject u Cainovoj je izložbi doslovno mali poslovni subjekt jer se autor u svom djelovanju često fokusira na odnos između rada, proizvodnje i kulturne produkcije. „Tipologija i modeli suvremenoga rada, rastežu tijelo do čudnovatih novih oblika i veličina“, kaže Ben Cain te su zato lajtmotivi izložbe izduženi rukavi košulje i neprirodno savinute ruke. Metalni okviri na kojima su postavljeni nalikuju na tkalačke strojeve te dućanske vješalice na kojima bi ti tekstilni proizvodi trebali biti izloženi povodom prodaje, no sama činjenica da se radi o nedovršenim objektima fokus stavlja na neodržive diktate suvremene brze proizvodnje zbog kojih se ljudski subjekti utrkuju s mašinama i u konačni tu utrku gube.

„Ritam strojeva enormno bi povećavao i intenzivirao prirodni ritam života koji se ne bi promijenio, tvrdi Hannah Arendt u „The Human Condition“, nego bi vodeću karakteristiku života učinio smrtonosnijom u odnosu na svijet, a to je trošenje izdržljivosti. Rezultat takvoga trošenja izložba „Small Subject Factory“ simbolizira na dva načina, jedan je umorna ruka, rastegnuta, položena, blijeda, a drugi su ovješeni, ispražnjeni rukavi. Radovi na izložbi instalacije su koje ukazuju na interakcije i međuodnose različitih suprotnosti, struktura i tijela, stroja i čovjeka, kao i na potencijalnosti i perspektive upisane u protokole koji definiraju te odnose. Formira se osjećaj nesigurnosti, dvosmislenosti… Jasan i precizan formalni vokabular, sužen i pročišćen registar predmeta i apstraktni konceptualni postupci, te minimalističke intervencije, dio su umjetničke prakse Bena Caina. Performativnost predmeta, odnosno njihova “teatralizacija” u okviru izložbenoga postava stvaraju intervale pseudoinscenacije, animirajući nežive predmete, dok se uloga gledatelja transformira iz promatrača u znatiželjnoga sudionika događaja. Bena Caina zanima uloga publike u društvenoj i kulturnoj produkciji. Upravo u toj mreži odnosa promatrača i promatranog, ukazuje na napetosti između prostora, predmeta, promatrača i promatranoga, dok izložba postaje prostor mogućnosti i transformacije“, piše Branka Benčić u katalogu izložbe.

Ben Cain suvremeni je britanski umjetnik koji živi i radi u Londonu i Zagrebu. Njegova umjetnička praksa uključuje instalaciju, skulpturu, fotografiju, video, performans, tekst i zvuk. Predaje na londonskim sveučilištima Metropolitan University i Central Saint Martins. Završio je MA studij na Jan van Eyck Akademie u Maastrichtu. Sudjelovao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama i izlagao u međunarodnim institucijama poput Manifesta 9, Genk; Weils, Brussels, Turner Contemporary, Margate, Supplement Gallery, ICA, London, galerija Forum, galerija Greta, Zagreb; Busan Biennale, Korea. S Tinom Gverović realizirao je radove za Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji, te KM – Kunstlerhaus, Graz.

Izložba Bena Caina „Small Subject Factory“ koja ostaje otvorena do 3. lipnja, realizira se u okviru višegodišnjega programskog ciklusa Privremeni susreti. Izložbe, umjetnička i kustoska istraživanja unutar Privremenih susreta posvećena su redefiniranju i razotkrivanju niza odnosa: propituju društvene i prostorne odnose, te interakcije između objekata i subjekata, odnose unutar sustava umjetnosti, galerijskoga prostora, institucionalnog okvira i uvjeta rada.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


− 1 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum